Да ли ће нам зубари вагати вредност кућа и станова?

Министарство финансија спровело је јавну распаву о Нацрту закона о уређењу професије проценитеља вредности непокретности, којим би се код нас та професија први пут уредила.

Тим актом се предвиђају лиценце за обављање тог посла да би се избегле погрешне процене, до којих је до сада долазило.

У Србији, иначе, не постоји ниједан закон којим се уређује професија проценитеља вредности непокретности. Због тога се Министарство финансија одлучило да изради тај закон, у којем би се нашле и директиве Европске уније о хипотекарним кредитима које тачно регулишу правила везана за тржиште некретнина. За одржавање финансијске стабилности и избегавање системског ризика тачност процене вредности непокретне имовине представља значајан фактор. У образложењу Нацрта, Министарство финансија указује на то да непрецизна процена вредности колатерала (зајмопримчеве залоге) може довести до моралног хазарда при процени вредности, теденцији да се колатерал прецени, што доводи до већег губитка у случају кашњења клијента у измиривању обавеза, или пак да се потцени, што наноси штету ономе ко залаже имовину зарад добијања кредита.

Пошто би у пракси део садашњих судских вештака преузео нову професију проценитеља непокретности, Синдикат судских вештака сматра да Нацрт закона о уређивању професије проценитеља вредности непокретности није добар и да га треба повући из процедуре. Тако судски вештак Зденка Богатај, која је урадила више од хиљаду процена вредности непокретности, како за банке, тако и за судске поступке, сматра да ће тим законом бројни судски вештаци с дугогодишњим искуством бити елиминисани.

– Подржавам иницијативу да се проценитељи додатно едукују и да све то буде уређено, али сам против тога да се спроводи селекција, односно да непокретности – грађевинске објекте могу процењивати проценитељи било које струке – каже Зденка Богатај. – Конкретно, би то значило да ће такве процене моћи да обавља свако ко је факултетски образован, било да је стоматолошке, пољопривредне или неке друге струке. Зато у Синдикату судских вештака закон описују „као добар покушај с много пропуста” и од Министарства финансија траже да се повуче из даље процедуре.

У Министарству финансија пак тврде да лиценце неће издавати „приватна предузећа” јер ће након завршене обуке печат на лиценцу ставити то министарство. Тамо сматрају да садашњи судски вештаци имају довољно времена да се прилагоде новим захтевима које закон предвиђа.

Законом је остваљен период од 18 месеци од дана ступања на снагу, у којем ће сви судски вештаци, који су и до сада радили процену вредности непокретности, моћи да наставе да то раде. Да би по истеку наведеног периода могли наствити процењивање непокретности, обавезни су да у оквиру наведеног периода испуне услове предвиђене законом за добијање послова лиценцираног проценитља, наводе у Министарству финансија.

Тим законским актом предвиђено је да мишљење професионалног проценитеља непокретности буде валидно искључиво код банака, али не и на суду. За двомесечну обуку, папир и печат, будући професионални проценитељи ће морати да издвоје од 1.100 до 1.500 евра.

Љ. Малешевић

 

Стандарди већ постоје

За Николу Драговића из Синдиката судских вештака Србије законописац је већ у старту предвидео организацију која ће издавати лиценцу, да већ постоје одређени људи који имају лиценце. По њему, то значи да је закон прављен према неким „стандардима који већ постоје”.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести