Да увозници не скину кајмак српском млеку

Представници млекарске индустрије Србије затражили су да се увозне таксе, то јест прелевмани на увоз млека и млечних производа из земаља

 Европске уније задрже и након 30. јуна 2016. године да би се очувала домаћа сировинска база и пронашао одржив модел очувања примарне производње млека.

Јединствен став млекарске индустрије, да је неопходно задржати постојећи режим заштитних мера, договорен је на  седници Групације млекарске индустрије у Привредној комори Србије, која окупља водеће произвођаче и прерађиваче млека у Србији, саопштено је из ПКС-а. Губитак домаће сировинске базе млекарске индустрије ствара могућност да домаће тржиште постане зависно од увоза млека и млечних производа, који учествују у вредности минималне потрошачке корпе с око 8,82 одсто, а просечне са 7,02 одсто. Раст цена млека у иностранству имао би директан утицај на повећање трошкова живота у Србији, оценили су представници домаће млекарске индустрије.

Седници Групације млекарске индустрије присуствовали су и представници Групације за сточарску производњу који се баве говедарством. Како је истакнуто, сточарство у Србији је засновано на малим и средњим газдинствима, која су власници две трећине условних грла стоке.
Удео сточарства у вредносној структури пољопривредне производње износи око 33,1 одсто, што је веома мало с обзиром на расположиве земљишне површине. Смањење сточног фонда утиче и на смањење броја запослених на фармама које производе сирово млеко. Негативан ефекат, осим мањка радне снаге, огледа се и у паду броја становника и неповољном природном прираштају у тим регионима, наводи се у саопштењу.

Е. Дн.
 

Динар по динар

Влада Србије увела је у јуну прошле године прелевмане за млеко у износу од 10 до 20 динара по литру, као и за кисело-млечне производе (од 10 до 30 динара).
Одлуком од 30. децембра 2015. заштитне мере су продужене, таксама је том приликом обухваћено и свињско месо, али су заштитне мере скинуте с одређене врсте павлаке. Такође, износ на увоз маслаца за малопродају смањен је са 125 динара по килограму на 70 динара, а повећан са 130 на 150 динара по килограму за сиреве који су се највише увозили у 2015. години (рецимо гауда). Такса на увоз свиња за клање тада је повећана с 10 на 15 динара за килограм, а уведена је и заштитна мера за свињско месо и кланичне производе од тог меса.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести