Дилојт: Српски ХТЕЦ девети међу 50 најбрже растућих у Европи

Српска компанија ХТЕЦ (High Tech Engineering Center) по трећи пут заредом пласирала се на листу 50 најбрже растућих технолошких компанија у централној Европи,

заузевши ове године девето место на Дилојтовој ранг листи "Deloitte CE Tehnoloxi Fast 50".

Како је објавила консултантско-ревизорска компанија Дилојт, ХТЕЦ се на високој деветој позицији нашао са петогодишњим растом прихода од 1.109 одсто.

Просечна стопа раста најбрже растућих централно-европских компанија на листи је готово дупло већа у односу на прошлу годину и износи 1.057 одсто.

Пројекат "Технолоџи Фаст 50" у Србији се спроводи већ девет година заредом, док се на подручју централне Европе реализује 17 година. На овогодишњој листи нашле су се компаније из 11 земаља централне Европе (Србија, Пољска, Мађарска, Румунија, Хрватска, Словенија, Босна и Херцеговина, Чешка, Литванија, Словачка  и Бугарска).

"Компанија ХТЕЦ је поносна што је једина српска компанија која се три пута заредом позиционирала на CE Fast 50 листи, и у складу са тим наставиће изградњу окружења које пружа раст свим својим запосленима", изјавио је Александар Чабрило, директор ХТЕЦ-а.

Овогодишњи победник у категорији 50 најбрже растућих технолошких компанија је пољска фирма Кодвајз (Codewise), која се бави решењима из области интернет маркетинга и пословног софтвера, са четворогодишњим растом прихода од 13.052 одсто (од 2012. до 2015. године), која је уједно и прва на листи у категорији Великих пет.

Већина компанија са најбржим растом, као и претходних година, долази из Пољске, њих 17 се нашло  на листи. Веома добро су заступљене и Чешка са седам, Хрватска са шест и Мађарска и Румунија са по четири компаније на ранг листи.

Дилојт сваке године објављује и ранг листе Звезда у успону (рангирају се компаније које су "премладе" и не испуњавају услов за главну категорију) и листу Великих 5.

Литванска компанија за паметне уређаје Дипер (Deeper) најбоље је пласирана на листи Звезде у успону, остваривши раст прихода у последње три године од 3.631 проценат, наводи се у саопштеју Дилојта.

Од ове године уведена је нова категорија, односно награда за најзначајнију иновацију (Most disruptive innovation), која је припала пољској фирми HiProMine, која у области збрињавања отпада и производњи хране за људе, стоку и друге животиње примењује технологију засновану на употреби инсеката.

Услов за пласман на листу Фаст 50 је да компаније током последњих четири године остварују приходе веће од 50.000 евра, а за листу Звезде у успону да су приходи у последње три године већи од 30.000 евра. За пласман на листу Великих 5 важе исти услови као и за листу Фаст 50, с тим што компаније морају да имају годишњи приход већи од 25 милиона евра у последњој посматраној (2015) години.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести