Дизел скупљи само у Албанији

Цена нафте последњих неколико дана се, и поред осцилација, није много мењала па барел сирове нафте типа „брент” стаје око 47 долара. У складу с тим, протеклу недељу

није било већих промена цена горива у Србији: литар безоловног бензина БМБ 95 стаје око 133 динара, евродизел 139, док је просечна цена литра течног нафтног гаса 65,50 динара. Слично као и у нашој земљи, ни у земљама региона није било већих промена цене горива.

Промена цена сирове нафте, односно берзанских котација бензина и дизела на међународном тржишту, осликава се и на промену цена на бензинским пумпама у Србији, па из Удружења нафтних компанија Србије истичу да је садашња цена бензина, у односу на оне с почетка марта, када је гориво било најјефтиније, виша око седам одсто, дизел је скупљи 11 процената, док је ТНГ ауто-гас јефтинији око пола процента. Уз то, из УНКС-а указују на то да је садашња цена „брента” око 70 одсто виша него крајем јануара, када је забележен историјски минимум јер је берзанска цена барела „брента” била 27,88 долара.

Возачи у Србији за литар бензина плаћају око 1,07 евро, а скупље него у нашој земљи то гориво је у Црној Гори – 1,08, Румунији – 1,13, Албанији – 1,16 , Хрватској – 1,20, Словенији око 1,22 евро, а та врста горива најскупља је у Грчкој, где литар кошта 1,35 евро. Јефтиније него у Србији бензин се може натичити у Мађарској, где кошта 1,05 евро, и у Бугарској, где је литар око 1,01 евро. У Македонији литар бензина кошта око 0,99 евра, а најповољнија цена је у Босни и Херцеговини где је литар бензина 0,91 евро.

Када је у питању дизел, у Србији за литар тог горива треба издвојити око 1,13 евро, а скупље је само у Албанији, где је литар 1,16 евро. Најповољније је резервоар дизелом наточити у Македонији, где литар кошта око 0,80 евра, а испод једног евра је и у БиХ – 0,90, Црној Гори – 0,97 и Бугарској, где је на самој граници цене од једног евра. У Грчкој је литар дизела око 1,05 евро, Мађарској 1,06, Хрватској 1,09 евро, а следе Словенија, где је литар дизела око 1,11 евро и Руминија, где кошта око 1,12  евро.

Иако разлике у цени нису превелике, могуће је значајно уштедети или пак платити више. Због тога они који путују на море у Грчку, а пролазе кроз Македонију, куповином 40 литара дизел-горива у тој земљи могу уштедети око 13 евра у односу на куповину исте количине у Србији. При куповни 40 литара бензина у БиХ потребно је издвојити 36 евра, а у Грчкој 54, што је разлика од чак 18 евра.

Д. Млађеновић
 

Најниже цене у Босни и Херцеговини и Македонији

У поређењу с ценама горива у региону, истичу у УНКС-у, просечна цена литра бензина у Србији је око три одсто нижа од регионалног просека, док је цена дизела међу највишим, а пре свега због највећег државног захватања. И даље су најниже цене горива у Босни и Херцеговини и Македонији, где су државна захватања веома ниска.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести