Ђаке за привреду школују у Врбасу, Панчеву, Пећинцима...

За наредну школску годину први пут се планира упис у средње стручне школе у складу с потребама привредних субјеката. У врбаској општини и околини 20 привредника

се већ изјаснило за дуално образовање и изразило потребу за 90 ученика средњих школа. По речима Јелене Станков из Регионалне привредне коморе Нови Сад, 16 послодаваца из Врбаса жели да прими на праксу 67 ученика, а још четири послодавца из околних места примиће још 23, тако да већ сада постоји заинтересованост за школовање 90 ученика за одређена занимања потребна привреди.

По десет ученика на практичну наставу примиће фирме: „Карнекс”, „Тривит-пак”, „Медела”, „Јурошевић” АД, „Меркатор” и „МК група”. Координаторка система дуланог образовања за општину Врбас Мира Недић истиче да та локална самоуправа предњачи међу општинама у Војводини када се говори о одазиву привредних субјеката за укључивање у тај систем.

– У систему дуалног обазовања ће бити 90 ученика из наших школа –  рекла је Мира Недић. – Ти резултати су веома охрабрујући захваљујући ангажованом тимском раду људи из локалне самоуправе, с председником општине и директорима школа, посебно Средње стручне школе „4. јули”, на челу, као и сарадњи са челницима сектора за образовање и привреду у општинама Кула, Србобран и Мали Иђош.

За нови начин уписа – мада је он код њих заживео још пре четири године – припрема се и пећиначка општина. У тамошњој Средњој техичкој школи „Миленко Векић Неша” већ се образују индустријски механичари, од којих је прва генерација већ почела да ради у немачком „Бошу”. По речима начелнице Одељења за друштвене делатности Општинске управе Пећинци  Снежане Гагић, идеја дуалног система образовања је да ученици одмах по завршетку школовања буду у потпуности спремни за рад у производњи јер се на тај начин привредницима обезбеђују квалификовани радници, а ученици добијају већу шансу да се одмах запосле.

– Увођење образовног профила индустријски механичар показало се као пун погодак – истакла је директорка СТШ „Миленко Векић Неша” Споменка Ракић. – Тај профил смо увели у сарадњи с компанијом „Бош“ и ГИЗ-ом и за њега влада све веће интересовање међу ученицима. Верификовали смо осам нових образовних профила и циљ нам је да будемо школа чијим су образовним профилима задовољни и привредници и ученици јер је, дугорочно гледано, само такав приступ прихватљив и одржив.

Привредници Западнобачког управног округа исказали су потребу за школовањем шивача, зидара, армирача, бравара, тракториста и механичара. Многе компаније које послују у том округу спремне су да у својим погонима обезбеде ученицима праксу.
Велико интересовања влада и код привредника панчевачке општине. Шеснаест привредних субјеката изјаснило се за школовање производних занимања, а највише за оператера на машинама, бравара, електроструку, за текстилну, трговачку. Четири школе у Панчеву већ су прикупиле изјаве послодаваца и улазе у процес дуалног образовања, док остале средње школе имају контакт с приведном већ неколико година.

Љ. Малешевић
 

Привредници на одбрани матурских радова

Директор Техничке школе у Старој Пазови Лазар Ђукић истиче да је веома важно да се послодавци упознају с вештинама и знањима ученика.
– У претходном периоду наша школа ставила је акценат на приказивање компетенција својих ученика – навео је Ђукић. – Наиме, у разговору с привредницима уочено је да се они приликом избора радника више баве називом образовног профила него стварним знањем. Из тог разлога су организовани сусрети с привредницима у школи, на Сајму привреде као и у самим фирмама. Привредници су присустовали и одбрани матурских радова и завршним испитима, што им је омогућило непосредно упознавање са стеченим компетенцијама матураната – будућих радника. Све то је резултирало низом понуда за запошљавање наших радника у фирмама као што су „4-М”, „Челик”, САВПО, „Енергопет” и друге.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести