Долазе нови владари берзе?

Кина би до 2050. године могла постати највећа и најјача светска економија, док би САД могле изгубити замах и заостати иза Индије, проценила је у најновијем истраживању

америчка саветодавна фирма ПрицењатерхоусеЦооперс (ПњЦ). Светска економија би се до 2050. могла удвостручити - уз претпоставку општих подстицајних мера и изостанка већих глобалних катастрофа - проценио је ПњЦ у извештају „Дугорочна прогноза: како ће се променити слика светског економског поретка до 2050. године”.

На лествици 32 земље, утемељеној на процени бруто домаћег производа (БДП) исказаног паритетом куповне моћи (ППП), водеће је место припало Кини с процењеним БДП-ом у 2050. години од 58.500 милијарди долара и петином удела у светској економији. Следи Индија с БДП-ом већим од 44.000 милијарди долара, док су се САД нашле на трећем месту с процењеном вредношћу БДП-а исказаном ППП-ом од 34.100 милијарди долара, процјењују у ПњЦ-у. Четврто место припало је Индонезији с процењеним БДП-ом од 10.502 милијарде долара, пето Бразилу са 7.540 милијарди, а шесто Русији са 7.131 милијарде долара.

Међу европским економијама је Немачка на лествици БДП-а заузела девето место с процињеном вредношћу БДП-а у 2050. години од 6.138 милијарди долара. Економије у настајању требале би да у идућих тридесетак година буду мотор раста светске економије и да до 2050. године чине готово половину светске економије, у односу на садашњих око 35 посто, утврдили су у америчкој консултантској фирми.

- Очекујемо да ће раст највећим делом остваривати економије у настајању и оне у развоју, при чему ће економије у настајању - Бразил, Кина, Индија, Индонезија, Мексико, Русија и Турска - у идуће 34 године расти у просеку 3,5 посто годишње каже се у овом извештају.

Поређења ради, развијене економије у скупини Г7 - Канада, Француска, Немачка, Италија, Јапан, Велика Британија и САД – рашће у просеку само 1,6 посто годишње, процењују у америчкој саветодавној фирми. Међу 27 земаља ЕУ најснажније би требала расти Пољска, док Британија има потенцијал да након слабљења прелазних последица Брегзита расте у просеку снажније него ЕУ 27 у целини.

Већ развијене економије и даље ће, процењују у ПњЦ-у, имати већи просечни доходак по глави становника и бољи стандард, али би економије у настајању до 2050. требале осетно напредовати у смањивању заостатка.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести