Држава спрема отказе за 9.000 прекобројних чиновника

У државној управи до краја године без посла ће остати око 9.000 људи, и то 4.600 запослених у ресорима извршне власти који су под надлежношћу министарстава, и 4.478 у локалним самоуправама,

 укључујући ту и локална јавна предузећа.Министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички саопштила је на конференцији за новинаре да је тренутно у државној управи 493.505 запослених на одређено и неодређено време и по уговору о делу, напомињући да раније спомињана цифра од 780.000 укључује и јавна предузећа на републичком нивоу.

Она је истакла да ће природан одлив бити мањи од планираног, односно један одсто, што значи да ће у пензију ове године отићи око 4.900 људи. Како је објаснила, на крају прошле године у пензију је отишао велики број људи, око 3,6 одсто оних који примају плату из државне касе, због чега неће бити неопходно да се јавна управа у 2015. години смањује пет одсто, колико је било договорено аранжманом с Међународним монетарним фондом.

Министарка Удовички је истакла да ће отпуштања из јавне управе можда бити већа него што је сада процењено, ради уклапања у буyет. Она није могла навести колике ће бити уштеде услед смањења јавног сектора у 2015. години, али је додала да ће рационализација у том сектору бити настављена и наредне две године, по договору с ММФ-ом.

– У принципу смо с -омММФ договорили да се уштеда оствари на нивоу масе зарада, а не броја запослених – казала је Кори Удовички. – Но, ш битно је да је број оних који ће отићи мањи од оног о којем се у првом тренутку говорило с ММФ-ом.

Закон који одређује максималан број запослених у јавној управи требало би да буде усвојен у парламенту почетком јула, након тога уследиће Владине одлуке, на основу предлога ресорних министара, да би у року од 60 дана биле усвојене и нове систематизације радних места. Самим тим, Кори Удовички очекује да ће први кораци у рационализацији државне управе уследити у септембру. Они који оду из државе управе добиће отпремнине у складу са законом. Иако је било неких размишљања, стимулативних отпремнина неће бити.

– Нове мере неће угрозити функционалност ни државне управе, нити  локалних јавних предузећа – тврди министарка.
Не желећи да наводи у којим локалним самоуправама има највише вишка, Кори Удовички је само навела да их је 80 одсто и да само петину „локала” не чека сеча администрације. Она је упозорила на то да „треба да пожуримо с рационализацијом јер је са сваким даном одлагања теже са задатим бројем запослених уклопити се у буџет”.

– Уклапамо се у буyетски оквир за 2016. годину, који је у односу на број запослених и зараде из октобра 2014. смањен 2,5 одсто – подсетила је министарка.
Додала је и да ће Закон о забрани запошљавање важити до краја ове године и у том прелазном периоду и даље ће бити потребна дозвола Владине Комисије за ново запошљавање.

С. Станковић
 

Агенције и чардаци

У Србији постоји 98 разних организација које се могу рачунати као агенције. По речима Кори Удовички, 46 их је део извршне власти, органи у саставу министарстава, или посебне организације у Влади Србије. Ту је запослено 20.425 људи. Само 16 је независних тела и самосталних органа, који запошљавају 980 људи, док четири организације обавезног социјалног осигурања имају 8.182 запослена, а у 14 јавним агенцијама ради 1.552 запослена.

– Тек онда долази оних 18 које су „чардаци ни на небу ни на земљи“, које запошљавају 1.468 људи – рекла је министарка Удовички, додајући да се ту мисли на Акредитационо тело Србије, Криминалистичко-полицијску академију, Завод за спорт и медицину спорта, Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања, Правосудну академију, Завод за унпаређивање образовања и васпитања, Грађевинску дирекцију Србије, Агенацију за осигурање и финансирање извоза Србије...

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести