Држава спустила праг за добијање инвестиционих субвенција

За подстицање директних инвестиција из српског буџета ове године биће исплаћено 11 милијарди динараа, док је прошле године за ову намену опредељена

8,1 милијарда.  Ако све буде ишло по плану, нови послови који ће уз помоћ државе бити покренути, створиће 20.000 радних места којима ће се придужити и око 3.000 уговорених прошле за ову годину.

Министар привреде Горан Кнежевић потврдио је да је током прошле године држава подржала 21 инвестицију вредну више од 220 милиона евра и да су оне донеле 15.000 радних места.

- У 2017. години очекујем више од 20.000 нових радних места. Поред нових запошљавања, инвестиције нам доносе и нове технологије, нова знања која су нам преко потребна уколико желимо да идемо напред и будемо конкурентни. Да бисмо све то постигли, донели смо одлуку да је потребно унапредити Уредбу о привлачењу инвестиција, посебно спуштајући прагове да и они мали инвеститори могу да конкуришу за подстицајна средства – рекао је Кнежевић.

Према одлуци о којој министар Кнежевић говори, од ове године на подстицаје могу да рачунају и мали улагачи у девастираним подручјима. Наиме, државну помоћ ће добијати и они инвеститори који издвоје 100.000 евра и запосле 10 радника. У четвртој групи развијености општина треба уложити 200.000 евра и ангажовати 20 радника да би се добила помоћ државе, док је праг за трећу категорију локалних самоуправа 300.000 евра и 30 радника. Друга категорија подразумева улог од 400.000 евра и 40 радника, а праг за најразвијеније је улагање од пола милиона евра.

Већ новим Законом о улагањима смањили смо критеријуме како бисмо омогућили домаћим компанијама да приступе подстицајним средствима. Иако смо имали домаће инвеститоре у прошлој години, као што су “Бекамент” у Аранђеловцу или “Фос” у Сурдулици, додатним умањењем критеријума надамо се да ћемо још више помоћи домаће фирме да се развијају и буду конкурентне страним. Тако да ће они који могу да инвестирају 100.000 евра и запосле 10 радника сада добити шансу – објаснио је Кнежевић.

Ово спуштање критеријума од стране државе веома је важно за домаће компаније, јер претходних година оне једноставно нису могле да се “такмиче” са страним зато што нису имале толике суме новца за инвестиције.  Колико је то важно, најбоље илуструје чињеница да је прошле године од укупно 28 инвестиција које је држава подржала њену помоћ добило свега три домаће фирме, односно од укупних 92,9 милиона евра одобрених субвенција, свега 2,57 милиона евра је отишло српским инвеститорима. Према статистици Министарства привреде са прошлогодишњих 92,9 милиона евра  подржано је запошљавање 17.873 радника, а од тога свега 395 код домаћих улагача. Када је износи подстицаја поделе са новозапосленима произилази да свако радно место код страних инвеститора у просеку кошта 5.198, а код домаћих инвеститора свега 1.353 евра.

Према недавно усвојеној Уредби о подстицају, држава ће ове године инвеститорима давати од 3.000 до 7.000 евра на име субвенција за радна места. Члан Асоцијације МСП и власник конфекције “ Модус”, Милан Кнежевић сматра да ни спуштање прага износ инвестирања као услов за добијање државне помоћи неће много побољшати положај домаћим привредницима за покретање нових пројеката и проширење постојећих капацитета.

- Од око 90 милиона евра подстицаја које је држава дала прошле године за запошљавање, само око 3 процента отишло је домаћим фирмама. Нека нама малим предузетницима, за сваког новозапосленог дају износе који добијају страни инвеститори и ми ћемо за годину дана запослити све незапослене у Србији – оценио је Кнежевић.

Љубинка Малешевић

 

Из прошле године пребачено шест пројеката

До сада је држава потписала 37 уговора , а у овој години очекује се завршетак најмање шест пројеката који ће запослити 2.570 људи.  Поред тих прошле године започетих пројеката, нова Уредба Владе Србије  о подстицајима и субвенцијама треба да допринесе отварању још 20.000 радних места. У овој години започето ће завршити пиротски “ Тигер тајерс”, НЦР Београд ће завршити два пројекта, затим “Бања комерц бекамент” Аранђеловац, “Астер текстил” Ниш и “Срејт нова” Стара Пазова.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести