Државна земља инвеститору или удруженим паорима

Уредба која инвеститорима или удруженим пољопривредницима омогућава да у вишегодишњи закуп, на 30 година, узму до 30 одсто њива у некој општини ступила је на снагу.

Заинтересовани за закуп државног пољопривредног земљишта сада знају ко и по којим критеријумима може добити право првенства дугорочног закупа, јер је Влада Србије усвојила уредбу која та правила регулише, изјавила је  министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић.

Уредба прописује услове и критеријуме за одређивање висине закупнине, а у циљу оснаживања локалних самоуправа да кроз одговорно газдовање привлаче инвестиционе пројекте за ново запошљавање и очување живота у руралним подручјима, рекла је Богосављевић Бошковић.
Како је објаснила, припремањем ове уредбе посебна пажња је посвећена произвођачима који кроз удруживање у задруге могу да буду потенцијални инвеститори.

„Тиме се даје могућност да кроз удруживање оних који имају ограничене ресурсе, те ресурсе ставе у функцију заједничког улагања”, рекла је министарка и прецизирала да је минимална вредност инвестиције 500.000 евра или 3.000 евра по хектару. За општине које имају мање од 1.000 хектара државног пољопривредног земљишта, вредност може бити и мања од 500.000 евра, а таквих, према њеним речима, има око 30-ак, пре свега на југу Србије. Право првенства закупа могу да остваре првенствено правна лица која поднесу инвестициони план. План даље мора добити сагласност релевантне комисије, а мора да садржи опис улагања у пољопривредно прерађивачке капацитете.

Сагласност даје петочлана Комисија, која има три обавезна члана, а то су министри пољопривреде, финансија и привреде.Богосављевић Бошковић је објаснила да су правила таква да у закуп може ићи до 30 одсто државног пољопривредног земљишта у једној локалној самоуправи, док се преостало земљиште даје у закуп осталима, по праву пречег закупа као и по основу лицитације.

„Овом уредбом о дугорочном закупу, Влада наставља са одлучном реформом када је реч о кључним питањима у области пољопривреде”, истиче она.
Транспарентним, прецизним и јасним процедурама за остваривање права првенства закупа, како додаје, влада гарантује сигурност инвестиција, али и равноправан положај малих и великих инвеститора.

Е. Дн.

Квалитет и одрживост

- Кључни аргумент за оцену предложене инвестиције ће бити квалитет и одрживост, затим утицај на отварање нових радних места, и увођење нових напредних технологија. Тако се онемогућава да појединачни интереси буду изнад интереса грађана и државе Србије- закључила је Богосављевић Бошковић.
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести