Дуговање пољопривредника за доприносе озбиљан проблем

Дуговања пољопривредника за доприносе за обавезно социјално осигурање достигла су готово 90,8 милијарди динара, а да ли ће наредних недеља Пореска

управа Србије реализовати 31 решење о принудној наплати  у великој мери зависи и од сутрашњих разговора које ће с њеним представницима обавити министар пољопривреде Бранислав Недимовић. Наиме, Недимовић је највио да ће решити проблем пензијског и инвалидског осигурања за пољопривреднике тако што ће се њиме обавезе дефинисати у зависности од површине које паори имају и делатности којом се баве, односно економском вредношћу која се прави.

– Договорио сам се с Пореском управом да се видимо и идеја нам је да зауставимо принудне наплате и нађемо начин како да се регулишу стари дугови и да се утврди начин обавезног пензијског и инвалидског осигурања – рекао је Недимовић.

Као што је наш лист писао, предмети наплате код паора могу бити покретне ствари, непокретности, новчана потраживања, зараде, односно пензије, и готов новац, а током прошле године реализовано је само једно решење о продаји земљишта у својини пољопривредника из Бајмока и оно је прешло у власништво државе Србије, док је преосталих 30 пољопривредника добило опомене. После тих опомена, Пореска управа је почела и да плени, и то од једног пољопривредног дужника. У Пореској управи стално истичу да се према пољопривредницима понашају као и према свим другим дужницима и да заплена имовине, пре свега њива, почиње тек онда када се паори оглуше о опомене о дуговању које су им већ послате.

Пољопривредници већ неколико година указују на проблем пензијских доприноса и на чињеницу да нису у стању да годишње издвоје нешто мање од 100.000 динара да им се дугови не би гомилали. Недавно је Недимовић најавио да ће се мењати Закон о ПИО, и то тако да пољопривредници плаћају доприносе за социјално осигурање на основу прихода, а не да они буду исти за све, без обзира на то да ли имају пола хектара или 100. Међутим, сама најава није спречила Пореску управу да настави спровођење закона који доноси принудну наплату па макар то значило и продају њива или њихово превођење у државну својину. Све док Закон о ПИО не буде промењен у корист пољопривредника и не смањи се њихова законска обавеза уплате одређене суме на име пензијског и инвалидског осигурања, Пореска управа ће наставити да бележи дуговања и на њих обрачунавати камату.

Љ. Малешевић

 

Дугови гуше, нових нема

Чак и ако министар Недимовић сутра постигне с Пореском управом договор о обустави принудне наплате због дуговања за пензијско и инвалидско осигурање, питање је шта ће бити са старим дуговима пољопривредника. Јер, извесно је да они неће нестатити сами од себе већ да је потребно да држава донесе акт којим ће бити отписани или барем смањени само на основу обавезу без камате.

Дуговања паора на име доприноса за ПИО у прошлој години нема јер је свих 34.556 пољопривредника редовно плаћало доприносе. Дакле, има само старих дуговања и за њих се тражи решење.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести