Две трећине газда не би пријавило нелегалне фирме

Више од две трећине привредника у Србији, показало је истраживање НАЛЕД-а које је спровео „Ипсос стратеyик маркетинг”, оцењује да је обим

сиве економије последњу годину смањен, али исто толико њих не би пријавило нелојалну конкуренцију иако су се изјаснили да свака трећа фирма у њиховом сектору послује у сивој зони.

Највише фирми у сивој економији ради у грађевинарству, трговини, адвокатури и угоститељству, сматра 250 домаћих послодаваца који су учестовали у анкети, а нелојална конкуренција им смета највише због тога што обара цене на тржишту, онемогућава улагања у технолошки развој и зато што знатно утиче на смањење промета.

По речима истраживача „Ипсос публиц аффаирса” Војислава Михаиловића, готово три четвртине испитаника рекло је да је пословање конкуренције у сивој зони неоправдано, док више од четвртине мисли да је оно барем донекле оправдано. Но, упркос таквом ставу, додао је Михаиловић, чак 61 одсто привредника не би пријавило фирму која послује нелегално, чак и ако им оне наносе штету, што је проблем који држава мора да реши у години коју је прогласила за Годину борбе против сиве економије.

Истовремено, грађани на сиву економију гледају другачије и сматрају да се она мора зауставити. При том, грађани у већини случајева сиву економију повезују с непријављеним радницима, односно радом на црно, али и избегавањем послодаваца да плаћају порезе.

Послодавци који су учестовали у истраживању највише поверења имају у Агенцију за привредне регистре, затим НБС и Пореску управу, док су на дну лествице привредни судови, Скупштина Србије и Комисија за заштиту конкуренције.

Као најзаступељенији облик сиве економије послодавци у 43 одсто случајева наводе избегавање плаћања пореза и доприноса на зараде, а 39 одсто избегавање плаћања ПДВ-а. Као главне узроке сиве економије послодавци виде високе порезе и доприносе на зараду – њих 62 одсто, парафискалнме намете и непредвидиве таксе и накнаде –52 одсто, недостатак новца и повољних кредита за услуге – 44 одсто, а корупцију државних службеника – 40 одсто.

Љ. Малешевић

 

За две године  ухваћено 34.000 радника на црно

По речима државног секретара у Министарству државне управе и самоуправеЖељка Ожеговића, борба против сиве економије није почела с наградном игром, како се то сад представља, већ усвајањем Закона о инспекцијском надзору пре две године.

– У претходне две године регистровано је 34.000 особа које су радиле на црно, од почетка примене Закона урађено је 350.000 инспекцијских надзора – рекао је Ожеговић. – Ове године требало би да с њим ускладимо и 150 других закона, а у плану је почетак реализације платформе е-инспектор, и то најпре за Тржишну, Инспекцију рада, Управну и Пореску инспекцију.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести