ЕБРД за унапређење јавних набавки

Представници Владе Србије, Републичке комисије за заштиту у поступцима јавних набавки и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) потписали су пројекат о

техничкој сарадњи, чији је циљ унапређење праксе јавних набавки у Србији.

Министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички рекла је да од ефикасности процеса јавних набавки зависи привредни развој.

– Колико држава доприноси привредном развоју и развоју приватног сектора кроз инвестиције и образовање, толико доприноси и кроз јавне набавке, уколико их ради етички, професионално и зналачки, а поготово у Србији је веома важно да смо у стању да заштитимо мала и средња предузећа као понуђаче јер то је оно што ће носити привредни раст и запошљавање у Србији – рекла је Кори Удовички.

Она је додала да је Меморандум о разумевању о сарадњи о унапређењу процеса јавних набавки потписан с ЕБРД-ом још 2012. године.

– Сада је ова сарадња део ширег меморандума о разумевењу између ЕБРД-а и Владе и бави се уопште подстицањем инвестиционе климе и бољим управљањем – рекла је министарка.

Председница Републичке комисије за заштиту у поступцима јавних набавки Хана Хукић исказала је задовољство што је та комисија препозната као значајан чинилац у систему јавних набавки Србије. Она је навела да Комисија на годишњем нивоу донесе одлуке по жалбама у поступцима процењене вредности веће од милијарду евра.

– Јасно је колики је наш утицај у процесу јавних набавки и тиме утицај на тржиште и целокупкупну привредну активност – рекла је Хана Хукић.

Директор Европске банке за обнову и развој у Србији Данијел Берг рекао је да је важно да постоји јасан, предвидив и транспарентан, одговоран процес јавних набавки. Он је захвалио Влади Уједињеног Краљевства на томе што је обезбедила новац за финансирање наставка сарадње.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести