Економски кокус о закону за сигурно електронско пословање

Нацрт закона о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању дао је довољно отворен правни оквир за сигурно електронско пословање,

речено је данас на састанку Економског кокуса.

На састанку у Скупштини Србије, којем су присуствовали људи из струке, наглашено је да је Нацрт дао сигуран правни оквир и за будуће електронске трансакције у складу са развојем нових технологија, али да ипак садржи нека застарела решења која треба унапредити.

Истакнуто је и да је циљ доношења тог закона да унапреди, модернизује и учини ефикаснијим пословне потезе.

Како сматрају представници Националне алијансе за локални и економски развој (НАЛЕД), један од приоритета привреде је да се омогући дуготрајно чување пословне документације у електронском облику, али и да се претходно дигитализована папирна документација уништи, што би све донело огромне уштеде привреди.

У НАЛЕДУ сматрају да би нови закон требало да предвиди такву могућност, уз опаску да је потребно да се преиспита потреба да се одреди обавезна правна форма својеручног потписа на писаном документу.

Представници НАЛЕД-а су истакли да је намера овог закона да покрене свест о могућностима е-пословања, ефикасности и транспарентности, али да је потребно да се пропише и прекршајна одговорност и строге казне за све органе јавне управе уколико не признају пуноважност било ког е-документа, потписа или печата.

Јавна расправа о овом закону који треба да поједностави комуникацију државне управе и грађана и привреде, почела је у септембру 2016.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести