Франак ће тешко прећи у евро

Податак да су се стамбени кредити које је одобрила Привредна банка Београд у стечајном поступку конвертовани у евро, али не од ових дана већ од дана исплате зајма, обрадовала је

око 20.000 клијената банака који отплаћују кредите везане за ту валуту. Међутим, како сада изгледа, случај ПББ-а остаће оно што зовемо изузетком који потврђује правило. Сви су изгледи да ће клијенти, бар за сада, морати да наставе своју бробу за исти третман какав су добили клијенти ПББ-а.

О тешкоћама с којима се сусрећу клијенти који су подигли кредит у францима знају и они који не отплаћују ниједан дуг. Нагли скок те валуте је претходних година задуженима у францима донео бројне проблеме и енормни пораст рата. Организовани у Удружење „Ефектива”, они већ годинама траже да се њихова дуговања прерачунају у евро на дан исплате те да им се обавезе касније рачунају по том основу. Организовали су бројне протесте пред Владом Србије, пословним банкама где су задужени и Народном банком Србије. Баш НБС им је понудио четири решња за олакшицу отплате, али не оно које они сматрају да им решава проблем.

Када је ПББ отишао у стечај, Агенција за осигурање депозита именована је за стечајног управника. На предлог одбора поверилаца, међу којима је и НБС, клијентима задуженим у францима омогућена је конверзија и даља отплата уз камату од једна одсто плус шестомесечни еуробор, који је тренутно нула. То је знатно повољније и од онога што се данас код нас нуди за стамбене кредите у еврима.

Из Народне банке Србије објашњавају да аранжман с кредитима у францима какав је постигнут код клијената ПББ-а задужених у тој валути представља резултат слободне воље лица која су овлашћена да заступају ти банку у стечају. Одлука није наметнута ни законским ни подзаконским актима. Њен циљ је намирење имовине стечајног дужника ради намирења стечајних поверилаца.

Некадашњи руководиоци у ПББ-у кажу да је у портфолију те банке било мало кредита у тој валути, највише десетак.

Клијенти банака који отплаћују зајмове у швајцарској валути подсећају на то да су земље у окружењу, попут Хрватске, Мађарске и Црне Горе те Босне и Херцеговине, конвертовале кредитеу евро на дан исплате. У БиХ је чак омогућена и конверзија у домаћу валуту.

Као аргумент у прилог томе колико је њихова ситуација неподношљива, дужници окупљени око „Ефективе” дају пример клијента који је на почетку отплате дуговао 54.000 евра. Прерачунато, након седам година плаћања, дугује 66.000 евра, а месечна рата му је с 27.500  динара скочила на 67.000. Осим тога, за свако кашњење отплате клијентима се зарачунава затезна камата од 0,5 одсто дневно или 182 процената годишње.

Д. Вујошевић

 

Није тешко

Представник „Ефективе” Бошко Церовић каже да за банке не би требало да буде проблем да испуне њихове захтеве. Оне се нису задуживале у францима, кредити такође нису исплаћивале у њима, а ни обавезне депозите код НБС-а не држе у тој валути.

Своје захтеве упутили су НБС-у, Влади Србије, Министарству финансија, премијеру. Настваљају протесте и очекују исто решње какво су добили дорашњу сапатници из реигона. Спремни су да протестују док то не остваре.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести