Французи, Хрвати и Матијевић у трци за Жабаљ и Црвенку

Грчка компанија „Хеленик шугар”, која газдује двема шећерама с овог подручја – у Жабљу и Црвенки – променила је планове и сада намерава да обе шећеране прода.

То је потврдио портпарол компаније „Хеленик шугар” Христос Алексопулос, а као разлог навео 

намеру грчке владе да ревитализује тржиште шећерне репе на тај начин што ће новац од купца двеју српских шећерана усмерити у тај агробизнис. Упркос томе, Алекспоулос је подвукао да обе шећеране настављају да раде, да следи сетва шећерне репе и да запослени и кооперанти не треба да брину јер ће компанија измирити обавезе у погледу плаћања усева.

По његовим речима, у компанији, која има у поседу и десет шећерана у Грчкој, није још кристално јасно какав ће удео у власништву бити између „Хеленик шугара” и будућег купца.
– Све зависи од понуде, постоји могућност да и нама остане удео у власништву, или да обе шећеране пређу сасвим у посед другог власника – нагласио је Алексопулос. – Важно је истаћи да нисмо одредили ни цену за шећеране већ смо и то оставили да видимо када чујемо планове потенцијалних инвеститора. „Хеленик шугар” узеће у обзир оне купце који намеравају да наставе и унапреде производњу шећера и шећерне репе у Србији и грчка компанија неће дозволити да Србија увози ту намирницу.

Он је навео да су се већ јавили потенцијални купци и да ће још неко време чекати на понуде, а онда почети да преговарају. – За сада се јавио хрватски конзорцијум ВИРО и француска група „Кристал јунион”, која је заинтересована да купи шећеране „Хеленик шугара” у Грчкој. Информисан је и српски бизнисмен Петар Матијевић, највећи кооперант „Хеленика”, који је упознат сасвим с пословањем шећерана у Црвенки и Жабљу – истакао је Алексопулос, и додао да не жели даље на набраја ко је све заинтерсован.

Како се у јавности спекулише, међу купцима су и „Суноко” у власништу овдашњег бизнисмена Миодрага Костића, али у погледу те трговине постоје сумње да антимонополска комисија неће дозволити Костићу да купи још једну шећерану. Он већ има оне у Пећинцима, Врбасу и Ковачици, као и у Сенти, коју је купио од италијанског СФИР-а.

Као потенцијални купац својевремено је спомињан и аустријски концерн за производњу шећера, скроба и воћа „Аграна”. „Аграна” има с Костићем уговор о стратешком парнтерству, а Аустријанци су планирали и да преузму Костићеву комапнији „Суноко” .
Уколико кренемо редом, Грци су првобитно у новембар 2016. најавили да траже стратешког партнера за шећеране одавде, а у јануару ове године  саопштили да одустају од те намере под изговором да су послушали савет своје владе да не треба продавати компаније које добро раде и представљају полугу у развоју грчке економије.

Јуче се у јавности чула и изјава српског краља меса Матијевића да намерава да купи две шећеране „да их не би купио Костић”, али, он није јуче одговарао на позиве „Дневника”. Одраније се зна да ће ове године Матијевић посејати шећерну репу на 5.000 хекатра.

З. Делић
 

Цена и промет

Промет „Хеленик шугара” лане је износио 105 милиона евра, а нето добит је већа од 15 милиона евра, и Грци су се хвалили да су вредност две српске шећеране подигли на око сто милиона евра.
Имали су и планове да буду један од два највећа произвођача шећера на Балкану.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести