Галић: Значај "Банатске магистрале" је немерљив

Покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић изјавио је данас да је значај будуће "Банатске магистрале" немерљив, јер интер-регионално спаја Банат,

који је слабо инфраструктурно повезан, и даје велике могућности за развој привреде у том делу АП Војводине и Србије.

Галић је рекао новинарима да је данас повучен први званични законски корак у реализацији пројекта изградње "Банатске магистрале", а то је јавна презентација просторног плана посебне намене за коридор саобраћајница на правцу пута М 24, односно "Банатске магистрале".

Он је нагласио да је "Банатска магистрала" један од приоритета нове Покрајинске владе и поновио да се ради о врло битном пројекту.

Према Галићевим речима, "Банатска магистрала" је путни правац који креће од Дунава, односно Ковина и спаја Панчево, Зрењанин, Кикинду и наставља према Чоки, а један крак - десни, иде до границе са Мађарском на Ђалу, а леви крак се наставља преко сенте на ауто - пут Е 75 Београд - Будимпешта.

"Презентација просторног плана је само први корак, али живот тече и зато се нова Покрајинска влада одмах ухватила у коштац са проблемима и стварима које мора да решава у овом периоду", рекао је Галић додајући да је презентација део процедуре законског поступка покретања једног таквог пројекта.

Галић је најавио да, након стављања на увид јавног просторног плана, сва заинтересована лица до 15. јула имају право на приговор, а након тога пројекат иде у Скупштину АП Војводине на усвајање, да би се по окончању скупштинске процедуре урадио идејни пројекат и грађевинске дозволе, а затим иде решавање имовинско - правних проблема на предвиђеној траси.

Он је истакао да, управо због поменутих процедура не може да каже датум практичног почетка изградње, али је истакао да ће се Покрајинска влада и секретаријат на цијем је челу потрудити да наведене процедуре трају што крацће.

"Банатска магистрала је на просторном делу пута М 24 и она у малом делу скреће са већ постојеће трасе пута, само се праве заобилазнице око већих градова и насељених места, тако да неће бити пуно захтева за експропријацију па ће тај поступак ићи брже", казао је Галић.

Он је на крају казао да се о оквирној вредности пројекта не може говорити у овом тренутку јер је тек у питању презентација просторног плана.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести