Газде фабрика могу постати и власници земљишта

Пре годину Скупштина Србије усвојила је Закон о претварању права коришћења грађевинског земљишта у право својине над њим уз накнаду, али ће пуна примена почети овог месеца.

Након усвајања Закона, министарка грађевинарства и инфраструктуре Зорана Михајловић објаснила је да је његов главни циљ да оконча својинску трансформацију над грађевинским земљиштем да би се откочиле инвестиције у том сектору.

Оцењује се да ће примена тог закона поспешити развој посрнуле грађевинске индустрије у Србији, тим пре што застој у тој области траје већ неколико година јер је Уставни суд Србије прогласио неуставним тадашњи Закон о планирању и изградњи. Тиме је дошло до стагнације у издавању грађевинских дозвола, а самим тим и до својеврсне блокаде грађевинске индустрије.

Нови Закон о конверзији грађевинског земљишта се, између осталог, односи и на сва лица која су право коришћења грађевинског земљишта стекла у поступку приватизације, стечајног или извршног поступка. То значи да инвеститори који су право стекли током приватизације, неће моћи да то право пренесу на друга лица и инкасирају на вредности земљишта, већ ће бити у обавези да изврше конверзију по тржишној врдности земљишта. Исто ће важити и за српске бизнисмене који су куповали фирме с циљем да на њиховим местима граде некретнине.

Треба нагласити да ће конверзију плаћати и друштвена предузећа, спортска друштва и сва лица коју су право коришћења израдње стекла до 13. маја 2003. године.
Саветник у НАЛЕД-у Иван Радак оценио је да је одлука Уставног суда довела до тога да је већ неколико година грађевинско земљиште де факто блокирано за инвестиције, као и да ће нови закон омогућити даљу градњу, што је веома важно за инвеститоре који ће тек сада имати могућност да користе одредбу којом је прописано да корисници права на конверзију уз накнаду могу тражити његово претварање у право закупа грађевинског земљишта на 99 година. Тиме је, како истиче, тим лицима омогућено да остваре право да граде на том земљишту, без условљавања да прво стекну право својине.

– Законодавац је заправо омогућио бесплатну конверзију изграђеног земљишта, самим тим је корисник права на конверзију уз накнаду изједачен са свим другим лицима којима је дозвољена бесплатна конверзија и тиме се откључава градња – оценио је Радак.
По одредбама поменутог закона, уколико се врши конверзија изграђеног грађевинског земљишта, подносилац захтева ослобађа се плаћања накнаде за конверзију оног дела земљишта које се користи за редовну употребу објекта. Уколико је пак реч о неизграђеном земљишту, на њему се дозвољава дугорочни закуп, при чему закупнина за 99 година мора бити еквивалентна тржишној цени земљишта. Након што се на њему изгради објекат, закупац може конвертовати своје право у право својине и тиме умањити цену конверзије за вредност изграђеног земљишта.

Доследном применом закона на читавој територији Србије успоставиће се право својине над грађевинским земљиштем, а прво коришћења, као наслеђе из прошлости, отићи ће у историју. Улагачи ће, осим правне сигурности, кроз тај закон као бенефит добити и брзо издавање дозволе за градњу, а тиме ће оживети грађевинска индустрија Србије. Када почне потпуна примена Закона, а то је 28. јул, сви корисници ће као услов за добијање грађевинске дозволе морати да изврше конверзију земљишта.

Љ. Малешевић
 

Инвеститори ће пожурити

Очекује се да заинтересовани инвеститори од краја овог месеца почну да подносе захтеве за конверзију, а уколико све буде ишло утврђеним темпом, може се очекивати раст инвестиција. Процењено је да ће већи део инвеститора пожурити да искористи своје право на изградњу по основу постојећег права коришћења. С друге стране, након што се конверзија спроведе, корисници ће постатити власници земљишта и моћи ће њиме слободно да располажу, односно да своје право пренесу на лица која имају жеље да инвестирају у конкретну локацију.
 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести