Газде не маре за одбијене на конкурсима

Ажурирано пре 1 недеља 9 часова

Понуда радне снаге у Србији далеко је већа него понуда радних места, па неретко, кандидати који траже посао и конкуришу на одређено радно место не питају много - ни колика је плата,

ни радно време, плаћа ли се прековремени рад, колико траје годишњи одмор... Наравно, има и радних места за која се кандидати одлучују добро мерећи понуде послодаваца. Наиме, слободно се може рећи да се у том сегменту Србија прикључује савременим трендовима - да је слика о компанији којој је потребна радна снага може/јесте пресудна приликом конкурсања. Добро је познато да на добијање посла утиче много фактора, али у последње време све је чешће да се они који конкуришу за одређени посао добро распитају о компанији која посао нуди и да имају и одређене захтеве које би потенцијални послодавац требало да испуни како би уопште конкурисало за посао.

Већ неколико година кандидати који путем сајта Послови.инфостуд.цом конкуришу за посао у прилици су да учествују у истраживању  „Оцени пут до посла“  и дају свој суд о начину на који послодавци организују процес селекције и регрутације у својим компанијама. Прошле године је и истраживању учестовало више од  82.035 испитаника јер је попуњено толико упитника, а одзив је био већи  него 2015. године. Уз то, оцењено је и знатно више конкурса за посао, готово 17.000, као и већи број појединачних послодаваца - скоро 5.000. Оценама од 1 до 5 бодован је начин на који компаније заказују интервју, квалитет добијених информација о радном месту, брзина завршетка процеса селекције, као и обавештавање о исходу конкурса. Најбоље је оцењен начин на који је компанија заказала тест или интервју, док је оцена за обавештавање кандидата о исходу конкурса за посао остала готово непромењена у односу на претходну годину  и даље је најслабија - просечна оцена је 1,6 колико је била и 2015. године.

У односу на претходно истраживање благи помак забележен је за брзину процеса селекције кандидата јер је оцена с 3,3 она за нијансу виша и износи 3.4.

У односу на истраживање из 20915. године кандидати задовољнији и  осталим сегменатима процеса селекције  - информисање о радном месту (опис посла, радни услови, висина зараде) јер је оцена 3.5. Нешто је бољи и резултат за начин на који компанија заказује тест или интервју јер је оцена с 3,8 сада била 3.9.

Кандидати који су конкурисали за посао издвојило су неколико компанија које су на највољи начин спровеле процес селекције и регрутације. Међу тим компанијама су - Зухлке Енгинееринг, Битгеар ЊирелешДесигн Сервицес и Бибо Глобал Оппортунитy, Инц. ХР агенције које су добиле највише оцене су: ТИМ Центар, Хуман Цапитал Солутионс Еџецутиве Сеарћ и Манпоњер.

Д. Млађеновић

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо читаоце Дневника да се приликом писања коментара придржавају правописних правила. Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажнх података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити објављени. Редакција Дневника има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала.

Коментари