ГЕФ одобрио 3,2 милиона долара за унапређење шума у Србији

Савет Глобалног фонда за заштиту животне средине (ГЕФ) одобрио је грант у износу од 3, 2 милиона долара, намењен побољшању стања шума у Србији,

саопштила је данас Организација за храну и пољопривреду УН (ФАО).

Средства ће се користити за финансирање активности у оквиру четворогодишњег пројекта ФАО са циљем да се на дужи период побољша опште стање и здравље шума имплементацијом принципа одрживог управљања шумама. 

У саопштењу се указује да је шумарство веома важна делатност у Србији.

Готово трећина територије земље је под шумама, а шумарство учествује са 2,3 одсто у формирању домаћег бруто производа.

Ипак, национална инвентура шума из 2009.године је показала да је опште стање шумског фонда прилично лоше, имајући у виду неповољни састав и лоше здравствено стање шума, као и чињеницу да се шуме веома слабо подмлађују природним обнављањем.

Циљ ФАО пројекта је да пружи помоћ Србији кроз ревизију постојеће стратегије развоја и законодавства у области шумарства, уз укључивање циљева и модерних принципа мултифункционалног управљања шумама. Такође, приликом доношења одлука које се односе на управљање шумама, потребно је помно размотрити и питања очувања биодиверзитета, као и смањење утицаја климатских промена.   

У току је разматрање области у којој ће се прво спровести принципи мултифункционалног управљања шумама, то би најпре могла бити тампон зона Националног парка Тара, која покрива 80 000 хектара земље.

Циљ пројекта интегрисаног одрживог управљања шумама, који ће се управо развијати и тестирати у овој области, је повећање шумског покривача за 5 одсто чиме би се повећала способност шуме да апсорбује око 954.200 тона угљен-диоксида.

Ове  активности ће ФАО спроводити у сарадњи са Немачком организацијом за међународну сарадњу (ГИЗ).

Одобрење гранта од стране Савета ГЕФ-а значи да прве активности на спровођењу пројекта могу да почну за неколико недеља.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести