Горак укус јефтине и неисплаћене шећерне репе

Површине под шећерном репом у предстојећој сетви биће смањене и, по проценама, очекује се да ће бити уговорено и засејано до 55.000 хектара, што је знатно умањење у односу на лањских 70.000 хектара

 под слатким кореном, па ће овогодишња рекордна продукција у српској шећерној индустрији од 590.000 тона шећера остати ненадмашна. 

У прошлој кампањи по учинку су надмашене све претходне. Лањска дуга кампања у српским шећеранама, која је завршена тек у јануару, без обзира на добре приносе слатког корена и рекордну производњу шећера, оставила је горчину због потешкоћа које су биле присутне, што се одражава на уговарање предстојеће сетве шећерне репе.

– Заинтересованост произвођача је опала, с једне стране, због цене, а с друге, због продужене кампање, али је у току, и план је да постигнемо 12.000 хектара као и прошле године – сазнајемо од директорке Фабрике шећера ТЕ-ТО Теодоре Деак. – До сада смо сетву уговорили на 5.500 хектара на нашем традиционалном сировинском подручју. Овогодишњу сетву уговарамо по 3,5 динара килограм, уз остале уобичајене услове које нисмо мењали.

Рекорди из минуле кампање, праћени потешкоћама, загорчани су неповољним рачуницама и у Фабрици шећера ТЕ-ТО у Сенти, која је прерадила 1.124.000 тона шећерне репе и произвела 108.000 тона шећера. Због тога што се услед неповољних временских прилика кампања одужила и трајала чак 125 дана, али и због стања на тржишту и ниске цене шећера, погођени су и произвођачи шећерне репе. Осим ниже цене, која је предочена још пре него што је вађење репе почело, и смањене дигестије, за испоручени род још није завршена исплата.

На сировинском подручју сенћанске шећеране просечан род био је већи од 70 тона по хектару, уз дигестију тек нешто вишу од 13 одсто, али било је и таквих парцела на којима је сласт достизала свега осам до десет процената. – Исплата се одужила јер је кампања потрајала до 5. јануара. Наш план је да све обавезе према произвођачима измиримо до краја марта, с обзиром на то да се кампања одужила и да смо имали овако велики род, то је представља велико оптерећење за шећерану. Произвођачи су у просеку постигли цену репе од 3,20 до 3,30 динара килограм – каже Теодора Деак.

На све потешкоће надовезале су се и неповољне околности ниске цене шећера на тржишту. Ипак, од почетка ове године на европском и светском тржишту шећера дошло је до мањег помака јер је цена незнатно повећана, али директорка сенћанске шећеране вели да је у овом тренутку то недовољно да се поправи неповоља ситуација.

Она наглашава да се, уз подмиривање домаћег тржишта, две трећине продукције из сенћанске шећеране извози. Напомиње да је на тржишту Европске уније цена тоне шећера 370 до 380 евра. У ЕУ сенћанска шећерана ће, по утврђеној квоти, из из минуле кампање извести 36.000 тона, док ће за преостале количине купце тражити на тржишу земаља у окружењу, у Македонији, Босни и Херцеговини и другим земљама.

М. Митровић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести