Грађанима станови, а држави осам милијарди месечно

Награду игру „Узми рачун и победи” грађани Србије су схватили озбиљно – то показују подаци о евидентирању промета преко фискалних каса за јануар. Подаци Пореске управе

Србије говоре да је у јанару ове године укупан промет који су порезници евидентирали преко фискалних каса износио 160 милијарди динара. Истог месеца прошле године је био 152 милијарде. То је повећање од осам милијарди динара.

Анализа коју су урадили надлежни из Пореске управе Србије показује да је код прометника који су месечно у просеку евидентирали милион динара, уз игру „Узми рачун и победи” тај износ на тридесетодневном нивоу порастао 28,78 одсто.

Порезници су пратили упоредне податке по групама и констатовали да су евидентирање промета, односно издавање фискалних рачуна највише порасли у сервисима. Предњаче они који поправљају аутомобиле и друга моторна возила и сличне делатности, попут ауто-електричара. Ту је евидентирање промета порасло 83,50 одсто.

Знатно лошији од њих су, али ипак у врху, сервиси за оправку кућних електричних апарата, односно беле технике. Ту је проценат евидентирања повећан 24,90 процената.

На трећем месту су услуге смештаја и исхране: хотелијери, власници хостела и угоститељи повећали су евидентирани промет 12,19 одсто.

У Пореској управи сматрају да до повећаног убирања пореза не би дошло да грађани нису инсистирали на томе да им се изда фискални рачун. Порезници очекују да ће прве ефекте имати када се заварши ово коло. Тада ће се анализирати сви подаци за прво тромесечје ове године.

Ширење свести о значају добровољног поштовања прописа и подучавање пореских обвезника уз помоћ мотивационог аларма, какав је наградна игра која је у току, у Пореској управи Србије сматрају кључним чиниоцем за подизање општег нивоа пореског морала.

Пореска управа Србије настваља контролу пореских обвезника. Истовремено сматрају да се подизањем свести грађана о добровољном поштовању прописа остварује заједнички циљ, а то је успешна борба против сиве економије.

Трећи круг извлачења првог кола игре „Узми рачун ..” биће опет у суботу на Првом програму РТС-а. Фискални рачуни или слипови од картица могу се слати до 30. марта у поноћ. Тада ће из мора коверата бити извучена и главна награда – стан у насељу Београд на води.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести