Грци послушали своју владу и не дају српске шећеране

Грчкој компанији „Хеленик шугар” сада није приоритет да се повуче са српског тржишта и прода шећеране у Црвенки и Жабљу, о чему су Грци пре више од два месеца обавестили

јавност вешћу да траже јаког стратешког партнера.

– Послушали смо став грчке владе, која је мишљења да не треба продавати фирме које добро привређују и као успешне представљају полуге развоја грчке привреде – изјавио је  за „Дневник” портпарол компаније „Хеленик шугар”, која у земљи-матици прерађује шећерну репу у десет шећерана, Христос Алексопулос. – Сада су нам планови окренути томе да будемо један од два највећа произвођача шећера на Балкану. План је да у Србији у овој години прерадимо репе на 24.000 хектара и произведемо 200.000 тона шећера, што би довело до раста нето добити већег од 21 милион евра.

По његовим речима, кампања прераде шећерне репе од лањског рода у шећеранама у Црвенки и у Жабљу је при крају.

– У протекле две године дуплирали смо производњу шећерне репе у Србији и уложили знатан капитал у едукацију ратара па смо имало 70 тона приноса по хектару, што је незапамћена количина. У наредном периоду планирамо да дајемо подстицаје пољопривредницима да би сејање шећерне репе било уносан и сигуран бизнис – изјавио је Христос Алекопулос.

Укупан прошлогодишњи промет компаније „Хеленик шугар” у Србији је износио 105 милиона евра, а процена је да ће нето добит бити већа од 15 милиона евра.

– Србија је највећи произвођач и једини извозник шећера на Балкану, и све балканске земље, укључујући и Грчку, али и ширу област, пре свега Италију, увозе шећер у количинама које умногоме превазилазе постојећу производњу у Србији – казао је Алексопулос.

З. Делић

 

Да не буде један газда

Све у свему, за српску шећерну индустрију је добро што Грци остају јер ће тако бити задржана каква-таква конкуренцију у откупу репе с обзиром на то да је постојала могућност да све шећране буду у власништву једне компаније.

Након „Хеленикове” објаве да намерава да прода шећеране постојале су озбиљне индиције да би нови газда могла постати аустријска „Аграна” која је и с Миодрагом Костићем склопила договор о старатешком партнерству. Прецизније, тај аустријски концерн за производњу шећера, скроба и воћа намерава да преузме већински део српског произвођача шећера „Суноко”, који је власништво Миодрага Костића. „Суноко” газдује шећеранама у Врбасу, Пећинцима и Ковачици. Однедавно, Костић је газда и фабрике у Сенти, коју је купио од италијанског СФИР-а.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести