Гумари погурали извоз

Хемијска и гумарска индустрија Србије бележе у овој години значајан раст производње и извоза. У првих девет месеци ове године остварен је извоз производа хемијске

 индустрије од 1,75 милијарде долара, што је повећање од 14,9 одсто у односу на исти период лане. У истом периоду увезено је робе за 2,81 милијарде долара, што је само 0,3 одсто више него претходне године. Међу највећим српским извозним фирмама су четири из области хемијске, гумарске индустрије и индустрије неметала: „Тигар”, ХИП „Петрохемија”, „Хенкел” и „Таркет” ДОО.

Прошле године појединачно је остварен највиши раст у производњи цементних лепкова, осталих производа од вулканизоване гуме, поклопаца и затварача за боце од пластичних маса, осталих боја и лакова на бази синтетичких полимера, сумпорне киселине, спољних гума за грађевинску механизацију, крема за бријање, унутрашњих гума за мотоцикле и мопеде, антифриза и осталих препарата против смрзавања, инсектицида на бази органских фосфорних једињења и полиетилена високе густине.

У исто време, највећи пад прошле године био је у производњи цеви и црева ојачаних текстилом или другим материјалом, ватросталног малтера, плоча, листова, филмова, фолија и трака, осталих пластичних маса, мешаних ђубрива и битуменског хидроизолационог материјала с улошком од кровног картона.

Љ. М.
 

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести