Хан: Јединствено тржиште региона отвара 80.000 нових радних места

Европски комесар за проширнеје и суседску политику Јоханес Хан истакао је данас, по завршетку састанка премијера западног Балкана у Сарајеву,

да би стварање јединственог тржишта за земље западног Балкана донело 80.000 радних места региону.
Он је, на конференцији за штампу по завршетку састанка, изразио задовољство што су се по први пут премјери западног Балкана састали у региону, што је сигнал напретка.

И није тачно што поједини мисле да западни Балкан није напредовао, казао је Хан.
"Има напретка на западном Балкану, посебно у правцу европских интеграција", нагласио је Хан.
Он је казао да је фокус састанка био на економском развоју региона, и да је добра идеја да се ради на заједничком тржишту и уклањању препрека, како би се омогућио неометани проток роба и услуга.

"Направили смо конзервативну процену о ефектима, према којима би успостављање јединстевног тржишта донело више од 80.000 нових радних места. То је краткорочни и средњерочни потенцијал ове иницијативе", објаснио је Хан.
Поновио је да је ЕУ привржена европској перспективи свих земаља западног Балкана и казао да је Савет ЕУ прошле недеље једногласно потврдио ту приврженост, али да још има пуно посла да се постигне циљ.

Према његовим речима напредка у приступном процесу доноси додатну вредност коју грађани осећају у с"војим ночаницима.
Премијери земаља западног Балкана дефинисали су данас, на састанку у Сарајеву, заједничке иницијативе за Самит у оквиру Берлинског процеса који ће бити одржа у јулу у Трсту и поручили да би желели веће присуство ЕУ у региону, јер европска перспектива доприноси сарадњи.
Председавајући Већа министара БиХ Денис Звиздић рекао је, на конференцији за штампу, да се на састанку најчешће говорило о европским интеграцијамае, економској сарадњи и инфрааструктрном повезивању на западном Балкану, као и о жељи да се даље сарађује у области образовања, посебно на повезивању младих како би се рабиле предрасуда које постоје и прављења искорака ка будућности.

Такође је додао да су сви учестници истакли важност очувања стабилности и мира у региону.
Пренео је да је разговарано и о моделу креирања јединственог тржишта на западном Балкану, уклањања невидљивих и других царинских баријера, као и умрежавања царина у циљу веће оптимизације економске сарадње и тргвине, те стварања тржишта од преко 22 милиона становника, које би било не само интересантно за регион, већ и страним инвеститорима.

Истовремено је Звиздић указао да није било само речи о позитвним иницијативама, већ и о проблемима.
"Нисмо хтели сакрити проблеме већ смо разговарали о свим темама како ви добили на убрзању. Сви смо потпуно оријентисани на креирању амбијента квалитетније сарадње, међусобног разумевања и уважавања, али пре свега за очувања стабилности и мира", поручио је он.
Указао је да су инцијативе са састанка преточене у заједничку иницијативу која је усвојена.

Нагласио је да земље западног Балкана желе да европска перспектива остане потпуно присутна, као и чешће присуство ЕУ и њених представника у региону, односно и већи број инвестиција.
"Овај пут смо сами казали који пројекти треба да се реализују, који су потребни свакој земљи појединацнцо и целом региону. Ово је добар пример сарадње земаља региона, добра порука региону и ЕУ, да можемо да разговарамо и договорамо се о заједницким интересима", заључио је он. 

 


Вучић: Јединствено тржиште за ниже цене и већу запосленост
Јединствено трзиште западног Балкана довело би, не само до веће производње и конкурентности производа из региона, већ и до нижих цена, веће запослености, а, у кајњој линији, и до повећања националних доходака сваке од чланица, поручио је данас премијер Србије Александар Вучић.
Вучић је, у уводном обраћању на састанку премијера држава западног Балкана у Сарајеву, рекао да је поносан што је са западног Балкана и истакао да овде живе добри људи који могу да остварују и већи економски раст од већег делу централне, источне и западне Европе.

Како је објаснио српски премијер предности стварања јединственог тржишта јесу, пре свега, ширење тржишта, које би од малих, расцепканих, појединачних тржишта, створило велико од готово 20 милиона потрошача различитх роба и услуга.
“Имате ту и коришћење ефеката економије обима, који настају као последица ширења тржишта, а који подразумевају не само већу производњу, већ и ниже цене, што је изузетно важно за становништво. То доводи до веће конкурентности производа из региона, а што је сада често лимитирајући фактор услед високих цена и недовољних производних капацитета”, рекао је Вучић.

Он је истакао да би се таквим тржиштем повећала конкуренција, ефикасност предузећа и степен иновативности.
“Долази и до повећања обима трговине међу чланицама, до повећања производне специјализације, боље алокације ресурса, повећања производње и запослености унутар тог тржишта, а у крајњој линији и до повећања националног дохотка сваке од чланица”, сматра Вучић.
Председник Владе Србије констатовао је да су државе западног Балкана кроз Централноевропски уговор о слободној трговини (ЦЕФТА) постигле значајне резултате, али да би јединствено тржиште био виши ниво интегрисаности.

“Бесмислено је да наши камиони који извозе млеко и јогурт из Србије у Бих, и обрнуто, морају да чекају по 15-20-30 сати на границама, јер ту кроз материјалне и оперативне трошкове изгубимо и до седам одсто укупне цене робе коју превозимо, на месту које је мозда 50 или 100 километара удаљено. Сличан случај је и са Црном Гором и Македонијом, као и између Београда и Приштине...”, навео је Вучић као пример како тренутна ситуација штети привреди у региону.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести