И порез на клик

О увођењу електронског пословања у јавну управу и замену стајања и чекања пред шалтером једном кликом код нас се доста причало, а понешто и урадило.Од јануара следе нове промене

 везано за пореске пријаве, а новина има и код завршних рачуна.Сви директори обавезни су да од јануара обезбеде електронски потпис. Он ће им бити неопходан за предају завршног рачуна за 2015. годину. Од Нове године сви завршни рачуни српских предузећа у електронском облику  више неће моћи, као до сада, да  потпише књиговођа него ће то морати да  уради директор и то електронски. Компаније које не успеју да се ускладе са овим новинама ризикују казну за привредни преступ, која може бити и до три милиона динара.

Пореска управа уводи шест нових електронских пријава. Кликом ће се пријављивати порез на премију неживотних осигурања, па порез за доприносе за осниваче односно чланове привредних друштава.Електронску форму добијају и пријаве за самоопорезивање физичких лица. Електронским путем моћи ће да се предају пријаве за испуњавање обавеза запошљавања лица са инвалидитетом,те пријава за порез на добит по одбитку.

У Пореској управи обећавају да ће и наредне године наставити да развијају нове апликације. Ове благодети први треба да осете предузетници који воде пословне књиге. Нова решења у систему е пореза предвиђена су и код пријављивања пореза на наслеђе и поклон.Због тога се у ПУ већ неко време интензивно ради на пословном развоју новог система наплате те новог пореског рачуноводства.

О томе колико ће нови начин пријављивања и потписи убрзати посао председник Удружења војвођанских рачуновођа Јован Беара каже:
- Увек је боље када документи могу да се предају електронски него када је обавезан папирни формулар. Прошле године је било више промена код завршних рачуна, а ове године само са потписом не очекује се да ће бити тешкоћа. Мислим да већ имамо доста искуства са новинама па не би требало да буде проблема.

Директор Војвођанског ИКТ кластера Милан Шолаја каже да је веома корисно за све директоре да добију електронски потпис без обзира на завршне рачуне и нове законске обавезе.- Електронски потпис обезбеђује сигурност у комуникацији и истовремено је одличлна заштита од  злоупотреба - каже Шолаја. - Мислим да је за све боље да га имају него да га немају.

Д. В.

Лако до електронског потписа

Доћи до електронског потписа код нас није тешко. Издаје га више институција, а најјефтиније и најбрже се до њега долази на шалтерима
МУП-а. Издавање је бесплатно, а једино што странка треба да донесе је лична карта са чипом. Електронски потпис добија се истог дана када се и преда захтев.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести