И посао и пракса за будуће инжењере

Председник Компаније "Енерготехника - Јужна Бачка" Драгољуб Збиљић изјавио је да ће дуални систем образовања значајно допринети привредном развоју Србије и да је идеја коју је

покренула Влада Републике Србије о увођењу таквог система образовања одлично решење које ће сигурно значајно утицати на смањење незапослености.

Збиљић је за  Тањуг  рекао да такву оцену даје на основу искуства које у спровођењу дуалног образовања има компанија на чијем је челу, која је 2015. године у сарадњи са Средњом електротехничком школом "Михајло Пупин" ушла у пројекат дуалног образовања и која ће крајем ове школске године "произвести" прву генерацију радника који су средњу школу завршили по том систему.

- По висини оствареног годишњег промета, по броју инжењера, монтера и запослених и по капиталу заузимамо друго место у Србији иза Компаније "Енергопројект" из Београда. Познати смо по томе што наступамо и на међународном тржишту и што смо победили на великом броју међународних тендера, а све је то резултат дугогодишњег улагања у људе и кадрове - рекао је Збиљић.

Према његовим речима, стипендира се доста средњошколаца, а постоји и велики број будућих инжењера који су њихови стипендисти.
Са друге стране, по његовим речима, Електротехничка школа "Михајло Пупин" је најбоља средња школа електро струке у Србији, па је, како је казао, и логично да је дошло до сарадње два успешна субјекта, која је резултовала тиме да наставу на српском и немачком језику ове године завршава одељење које броји 18 ученика.

То одељење је међу ученицима поменуте школе прозвано "одељење јужна Бачка", а какао је истакао Збиљић, ученицима тог одељења је практично загарантовано радно место, уколико положе све интерне тестове који се у тој компанији, независно од резултата које постижу у школи, организују на свака три месеца и то током целе друге и треће године школовања:

- Полагањем тих тестова, односно задатака, ученици, који су иначе наши стипендисти оправдавају средства која улажемо у њих, а загарантовано им је радно место или овде у Србији, или у нашој компанији у Немачкој. Имају слободу избора и због тога се и спроводи настава и на српском и на немачком језику.

Компанија "Енерготехника - Јужна Бачка", у циљу стварања што квалитетнијег кадра, изградила је у Новом Саду едукативни центар који се састоји од читаводг низа учионица, радних кабинета и производне хале који су индентични производној хали и едукативном центру који се налази у месту Фула код Франкфурта у Немачкој, што онима који се одлуче за рад у Немачкој значајно помаже у сналажењу, посебно у првим данима рада.

Ученици завршног - трећег разреда Електротехничке школе који су на практичној настави у тој компанији три дана седмично имају наставу у радионици и едукативном центру, а како је казао Збиљић, понашају се апсолутно исто као и сви запослени и и за њих важе иста правила као и за запослене, која они у потпуности поштују.

- Наравно, ту се ради о деци којој треба толерисати одређене ствари, али они са нама сазревају и расту и ја сам презадовољан досадашњим приступом који према раду и учењу имају ти ученици - истакао је Збиљић додајући да је уговор између његове компаније и Електротехничке школе "Михајло Пупин" потписан на "три плус година" и да он не види ни један разлог због ког би у будућности та сарадња била прекинута. Неки од ученика поменуте школе већ на јесен ове године биће радници "Електротехнике - Јужна Бачка", што ће додатно допринети даљем подмлађивању кадра у тој Компанији у којој је просек старости запослених 43 године.

Он је казао да је "Енерготехника - Јужна Бачка" добитник низа међународних признања, од којих је посебно истакао оно добијено од Светске банке на пројекту испумпавања воде из басена Колубара након катастрофалних полава 2014. године.

Н. Д.

 

Као шегрти, уз мајсторе

Директор Средње електротехничке школе "Михајло Пупин", Милан Вукобрат каже да је та школа највећа електротехничка школа у целом региону и да тренутно има 70 одељења електро струке:
- Од самог почетка увођења овог вида образовања активно смо се укључили јер смо имали јаку потребу привреде у Новом Саду, посебно од стране "Електротехнике - Јужна Бачка" која нас је од почетка подржала, па све до тог нивоа да смо све ученике пребацили код њих на практичну наставу.
Вукобрат је истакао да свих пет дана у радној недељи ученици иду на практичну наставу, с тим што два дана у седмици на праксу иду ученици друге године, а три дана ученици завршне треће године.
- Обзиром да су деца директно укључена у сам процес производње и да уз мајсторе, буквално као шегрти изучавају овај занат, ја се надам да ће њихова позитивна искуства послужити и другим школама да се овакав модел образовања укључи и код њих – каже Вукобрат.

Сарадња са школом “Милан Петровић”

Осим Средње електротехничке школе "Михајло Пупин", компанија на чијем је челу Драгољуб Збиљић сарађује и са Школом за основно и средње образовање "Милан Петровић" коју похађају деца са сметњама у развоју.
- На ту сарадњу сам изузетно поносан. Ми тој деци дајемо шансу, тако што прихватамо и запошљавамо ђаке који завршавају ту школу. Пре свега им излазимо у сусрет у њиховим жељама које се односе на занатске услуге које они могу да раде, а након тога им заиста пружамо шансу да раде код нас. То је сигурно најзначајнија ствар коју компанија ради, а тиче се друштвене одговорности - изјавио је Збиљић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести