Има ли простора за повећање плата и пензија

Мада економисти тврде да за коначну оцену о суфициту,

односно дефициту буџетске касе ипак треба сачекати крај године, уз напомену да се јулска добра слика може наредних месеци променити, већ има најава да би почетком следеће године могло доћи до повећања плата у јавном сектору и пензија. То би значило да би оне биле повећане упркос саветима Фискалног савета Србије и Међународног монетарног фонда да би морале остатити замрзнуте не само наредне године већ и 2018.

На српској страни је да и овога пута, као што је то учинила и новембра прошле године, током предстојеће шесте ревизије аранжмана убеди ММФ да се вишак новца у државној каси подели здравству, просвети, пензионерима, уз аргумент да није добро да се сви одричу зарад добрих резултата, а да не осете никав бољитак и симболично признање за стезање каиша.  Остаје да се види да ли ће ММФ на то пристати или ће наставити да инсистира на томе да се непланирани суфицит утроши у нове капиталне инвестиције, превремено враћање јавног дуга, решавање вишка запослених у јавном сектору.

Било како било, српска страна ће и ове године покушати да боље економске резултате осете и грађани Србији, а то је једино могуће уколико дође до повећања плата у јавном сектору и пензија, па макар и неколико процената. Да ли ће то повећање бити слично или једнако прошлогодишњем, у овом тренутку може се само нагађати, али ако се суди по чињеници да је ове године суфицит већи него прошле, могло би се очекивати да се и запослени у јавном сектору и пензионери мало више овајде него лане.

Треба подсетити на то да је Влада Србије у новембру прошле године одлучила да учитељи и наставници од 1. јануара 2016. године добију повећање плата од четири одсто, а запослени у високом образовању два процента. Пензионерима је линеарно уследило повећање од 1,25 одсто, док је запосленима у здравству плата повећана три одсто, као и запосленима у социјалним установама. Други делови јавног сектора, којима су примања 2014. године већа од 25.000 динара умањена десет одсто, нису добили повећање. Фискалном стратегијом за ову годину и наредне две није предвиђено повећање плата у јавном сектору и пензија па је прошлогодишња одлука Владе Србије, након мукотрпних преговора с ММФ-ом, значила одступање од финансијског плана који изводи Србију из економске кризе.

Љ. Малешевић

 

Раст барем као стопа инфлације

Запослени у јавном сектору и пензионери верују да ће и првог месеца наредне године имати повећање примања. Већ се калкулише да би оно могло бити од једног до четири процента, а у најгорем случају барем као стопа инфлације, која је планирана на 1,8 одсто, мада је сада знатно мања од плана. На раст инфлације, најавила је и гувенерка НБС-а Јоргованка Табаковић, свакако ће утицати нагли скок цене свињског меса, те воћа и поврћа чија цена је овог лета због непогода знато виша од прошлогодишње, али и планиране.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести