Имамо највише кошница по глави становника

Девети међународни пчеларски сајам јуче је отворен у Београду потписивањем Споразума о сарадњи Савеза пчеларских

организација Србије (СПОС) и општине Рача о градњи погона за прикупљање и пласман меда.Министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић истакао је да је пчеларска производња једна од најбољих ствари коју Србија има.

-Веома је важно да развијамо пчеларство јер рецимо 2013. године је више извезено меда из Србије, него говеђег, свињског и пилећег меса. Ово је много важна прича за Србију. Читав концепт развијања додате вредности у производњи апсолутно је остварив у пчеларству и због тога, прича о изградњи погона у Рачи веома је важна, јер ће на једном месту моћи да буде сакупљање, паковање, извоз и брендирање нашег меда - рекао је Недимовић након свечаности отварања сајма.

Недимовић каже да ће Министарство пољопривреде дати свој пун допринос томе, а нарочито ће промовисати причу о српском квалитету, те да се “коначно раздвоји жито од кукоља и да оно што је прави мед буде на рафовима и Србије, а и у иностранству”.

Радна група на терену, наглашава министар, показала је добре резултате и један од фокуса управо је борба против нелегалног меда.
- Људи из СПОС су афирмисали ту причу и ставили је у први план. Није још ствар готова, борба предстоји, али ми не одустајемо. У наредних 10 дана изаћи ћемо са свим правилницима уз које ћемо субвенционисати све пољопривредне произвођаче, у овом случају пчеларе - рекао је Недимовић.

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић је рекла да је “свакако очигледно” колико влада Србије цени све што ради Пчеларски савез Србије и колико је важно пчеларство за нашу земљу.
-Градња погона у Рачи прави је показатељ потенцијала Србије, повезивање локалних предузетника и њихов заједнички наступ на тржишту, да би били јачи него појединачно и то је пример како треба да се стимулише и охрабрује локални економски развој - рекла је министарка и додала да ће се потрудити да добијање дозвола за изградњу те фабрике протекне у најбољем могућем реду. 

Председнк Савеза пчеларских организација Родољуб Живадиновић истакао је да је држава доста учинила да се склоне фалсификати меда са тржишта, односно нелојална конкуренција, и навео податак да Србија има највећи број кошница по глави становника на планети.

-Једна кошница на шест становника, то нема ниједна земља, у Кини једна кошница на 226 становника, Словенија велика пчеларска земља, једна кошница на 14 становника, заиста можемо бити поносни, највише кошница по глави имамо, а то је око 1,2 милиона кошница - истакао  је Живадиновић.
Међународни пчеларски сајам се завршава данас, а штандове укупно  114 домаћих и страних излагача је постило преко 10 хиљада људи. 

Н. Д.
 

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести