Индустријски скок од 6,1 одсто

Индустријска производња у Србији порасла је у првом полугођу ове године 6,1 одсто у односу на исти период 2015, док је у јуну забележила пад од 2,2 процента у поређењу

 с истим лањским месецом, саопштио је јуче Републички завод за статистику.У односу на просек у 2015. години, индустријска производња је у јуну била већа 2,8 процента.

Највећи утицај на пад индустријске производње у јуну у односу на исти месец лане имали су снабдевање електичном енергијом, експлоатација угља, производња моторних возила и приколица, производња машина и опреме и производња папира и производа од папира.Наиме, у јуну је забележен пад у сектору снабдевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација од 20,3 одсто, и у рударству 17,3 процента, док је раст од 3,7 одсто у односу на јуни 2015. регистровала прерађивачка индустрија.

Производња енергије је пала 16,8 одсто, а капиталних производа шест процената, док је 6,8 процената повећана производња интермедијарних производа, осим енергије, а нетрајних производа за широку потрошњу – 3,8 и трајних производа за широку потрошњу – 0,1 процената.По десезонираним подацима, индустријска производња у јуну је била мања 0,9 одсто у односу на мај, док је прерађивачка индустрија остварила раст од 1,6 проценат.

На годишњем нивоу је, по десезонираним подацима, индустријска производња у јуну у односу на просек у 2015. години остварила раст од 1,6 одсто, а прерађивачка индустрија од 4,8 одсто, наводи се у саопштењу.
 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести