Инфраструктура услов за раст

Министарство финансија, у сарадњи с УСАИД-ом, припрема Уредбу за боље пословање јер је Србија поставила развој

инфраструктуре као приоритет, као један од главних услова за стимулисање привредног раста. Како објашњава министар финансија Душан Вујовић, акценат мора бити у планирању и реализацији капиталних инвестиција као што су развој путне и железничке инфраструктуре и енергетске ефикасности.

Но, да би се успоставио ефикаснији систем планирања и извршења капиталних пројеката, важна је координација и сарадња институција у том процесу, пре свега с финансијског и фискалног аспекта. Консултант УСАИД-овог пројекта за боље услове пословања професор Едгардо Мимица истиче да је прединвестициона, односно припремна фаза пројектног циклуса, веома важна, и додао да ефикасни системи за идентификацију и одабир пројеката служе као механизам који спречава да се буyетирају неодговарајући и неспремни пројекти.

Он је представиоУСАИД-ов оквир за управљање јавним инвестицијама који је израђен за Србију, а који обухвата све пројекте јавних инвестиција које креирају и спроводе државни органи, укључујући пројекте јавних предузећа, јавно-приватног партнерства и пројекте које финансирају међународне финансијске институције, а који захтевају финансирање или суфинансирање из буyета Србије.

Европска инвестициона банка заинтересована је за развој јавно-приватног партнерства у Србији и путева у оквиру европске транспортне мреже.

Љ. М.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести