Институтом колективних тужби заштити мале инвеститоре и потрошаче

У Србији су дужници заштићенији од поверилаца, закони се доносе "на кило", а држава арбитрира у кредитним и уговорним односима приватних субјеката.

Такав амбијент не погодује привредном пословању ни привредном праву, речено је на 25. сусретима правника у привреди Србије који су завршени у Врњачкој Бањи.

Недовољна заштита позиције повериоца у односу на дужника,  недовољна заштита својине и уговора, олако закључивање билатералних уговора са другим државама о заштити страних инвестиција, партијска феудализација јавног сектора, слабост институција које примењују право и брза амортизација прописа - само су неке од препрека - заблуда које морају бити отклоњене, истакли су правници у својим порукама.

Неопходно је увођење института колективних тужби ради ефикасније заштите малих инвеститора и потрошача, а  пословне шпекулације и малверзације ''преконоћних'' инвеститора могу се отклонити тако што ће друштва са ограниченом одговорношћу имати озбиљнији основни капитал. Заштита поверилаца у стечају може се постићи бољом сарадњом компанијског и стечајног права и успостављањем веће одговорности стечајних управника, наводи се, између осталог, у Порукама  које је на сусретима у Врњачкој Бањи сaопштио проф. др Мирко Васиљевић, председник Удружења правника у привреди Србије.

На овом традиционалом месту окупљања правника у привреди на тему Право и привредно пословање, било је присутно око 400 учесника правничке струке из привреде, правосуђа, управе и других организација. Поднето је 105 реферата међу којима су били и стручњаци из Немачке, Македоније, Црне Горе, БиХ и Републике Српске. 

Правници у привреди су истакли да ће и доношење Грађанског законика Србије бити снажан искорак из дугогодишњег законодавног хаоса и конфузије.

В.Савић

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести