Инвеститорима требају они који знају да раде

Пракса је показала да јефтина радна снага у Србији јесте привлачна за стране инвеститоре, али да проблеми настају са квалификованим радницима, којих је на евиденцији

незапослених мало. Због тога трећина захтева инвеститора за запошљавање одређених кадрова остаје непопуњена јер једноставно радника какве они траже и који им требају нема међу незапосленима, а тешко их је наћи и међу онима који већ имају радно место.

Како раскорак између потребе привреде и образовања, као и квалификационе структуре оних који траже посао и налазе се на евиденцији НСЗ, постоји већ годинама, Привредна комора Србије потписала је Меморандум о разумевању ГИЗ пројекта “Реформа средњег стручног образовања у Србији” . Председник ПСК Марко Чадеж каже да је систем дуалног образовања заправо магнет за стране инвеститоре.

- Привреда тражи одређене профиле. Банкар, логистичар, шпедитер су профили који су сада привреди потребни, није их комора измислила, дошли су као потреба привреде да има школован кадар из тих области – објашњава Чадеж. - То је најважније. Разговорали смо с више од 2.500 српских компанија, од којих су многе препознале и схватиле значај дуалног образовања и показале спремност да учествују у постепеном увођењу образовних профила у дуално образовање. Не можемо преко ноћи имати развијен систем дуалног образовања као у Аустрији, то нико и не очекује, ни министар просвете ни привреда, али морамо стално имати на уму шта привреди треба од младих људи који се школују .

Према његовим речима,  ПКС је спровела анкету међу привредницима и тачно зна за шта су која предузећа заинтересована. Њихова заинтересованост за одређена занимања јасно указује, тврди Чадеж, да се привреда залаже за увођење дуалног образовања у образовни систем Србије.

- Чини ми се да тренутно 75 одсто младих људи, који похађају наше стручне школе, из њих не изађу опремљени за модерно тржиште рада, за оно што је потребно привреди на терену. Око 62 одсто младих на евиденцији  Националне службе за запошљавање уопште нема радно искуство, у Србији се тек с око 35 година млади одлучују да започну свој посао, док је у Европи тај просек између 25 и 28 година – истакао је Чадеж.

Представници ГИЗ-а обезбедиће стручну подршку у изградњи капацитета Центра за едукацију Привредне коморе Србије за преузимање одређених одговорности у дуалном моделу образовања. Овај кооперативни модел образовања, заснован на дуалном принципу, за сада се имлементира у 10 школа у Србији, кроз три профила машинске и електро струке уз подршку 22 компаније. Очекује се да се  у наредном периоду принцип модела дуалног образовања примени и на друга подручја рада и занимања којима су потребни квалификовани кадрови и модернизовани наставни програм.

Љ. Малешевић

 

Комбинација теорије и праксе

Дуално образовање подразумева комбинацију теорије која се учи у школи и праксе која се обавља у компанијама. У Немачкој се овај концепт образовања показао као веома ефикасан за бржи прелазак младих из образовног система у свет рада и сматра се да је један од главних разлога за ниску стопу незапослености младих у овој земљи.

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести