Искључење струје куца на врата 80.000 домаћинстава

Да ли је струја у Србији јефтина или скупа, тешко је рећи јер то зависи од новца којим се располаже и месечне потрошње, али је сасвим извесно да се потрошено мора платити
Isključenje struje na banderi foto: Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Dnevnik.rs

 и да би најбоље било трошити онолико колико се може платити.

Од наредног месеца у Србији ће струја бити скупља 3,8 одсто, а да ли ће то утицати на потрошњу и плаћање рачуна, и у коликој мери, видеће се. Ипак, већ сада многи не плаћају рачуне за струју, о чему сведочи и дуговање потрошача на гарантованом снабдевању па би се могло рећи да има доста „заборавних” потрошача струје у Србији који уопште не плаћају рачун за потрошене киловате или то чине веома ретко.

То потврђују и подаци из „Електропивреде Србије”, из које кажу да је укупан дуг корисника на гарантованом снабдевању око 19,5 милијарди динара. Иако потрошену струју на време не плаћају ни сви потрошачи у Војводини, слободно би се могло рећи да су они најсавесније платише, пошто је од те суме њихов дуг око три милијарде динара.

Дуговања за струју производ је и дугогодишње праксе од пре неколико година, кад су далеко дуже и више толерисана, а плаћања се развлачила и по неколико година, а неретко и опраштала. Међутим, сада је слика измењена јер су многа јавна предузећа, међу којима и „Електропривреда Србије”, наплату дуговања поверила извршиоцима, који тај посао раде ревносно.

При томе, математика је сасвим јасна – уколико дуг наплаћује извршилац, рачун је виши па би зато за све оне који дугују за струју било добро да рачуне плате пре него што им извршиоци закуцају на врата. То је, с једне стране, њихова обавеза јер дугују за оно што су потрошили, а истовремено избегавају много веће трошкове, пошто се потрошено кад-тад, мора платити, а кад извршиоци наплаћују, цех је много већи јер се уз дуговање за струју мора платити и њихова услуга, као и поновно укључење.

Дакле, сасвим је сигурно да ће нередовни платише на крају платити рачун и да ће их то много више коштати, као и да та нова пракса постаје правило. Тако из ЕПС-а кажу да ће у наредном периоду потрошачима из категорије домаћинства бити достављене опомене пред покретање поступка, а у том предузећу процењују да ће их добити око 80.000 купаца који имају неизмирене обавезе.

Наплата дугова за струју неће заобићи ни фирме и предузетнике јер је истовремено с наплатом дуговања за потрошену струју домаћинстава, почела и принудна наплата од привредника. Тако је, рецимо, у августу, поднето око 300 предлога за извршење, док се наредних дана очекује покретање поступка за још око 15.000 потрошача из те категорије.

Наравно, осим нових дуговања за струју, има и оних која су се гомилала неколико година. Потрошачима је било понуђено више могућности да дуг плате, а последњи пут прилику да репрограмирају своја дуговања за електричну енергију имали су 2013. године. Тада је било потписано више од 270.000 уговора с домаћинствима, дуговања су се, у зависности од суме, могла платити на 12 до 120 рата, односно од једне године до десет, а многим несавесним платишама је чак и отписана камата.

Из ЕПС-а указују на то да је тренутно је активно 32.615 уговора, а од тога домаћинства отплаћују обавезе по основу 28.430 уговора, док се 4.185 активних уговора односи на дуговања предузећа. До сада је, истичу у ЕПС-у, раскинуто више од 50.000 уговора о репрограму дуговања с корисницима који нису плаћали обавезе на време.

Да ли ће и овим дужницима стићи решење о принудној наплати, и када, видеће се јер у Комори извршитеља кажу да се предмети обрађују по налогу ЕПС-а и да од тога зависи када ће стићи извршитељи.

Д. Млађеновић
 

После упозорења следи сеча струје

Пре него што се упути налог за принудну наплату, потрошачи имају довољно времена да плате своја дуговања. Наиме, онима који имају неизмирена дуговања прво се доставља упозорење пред обуставу испоруке електричне енергије с примереним роком за уплату, а ако се дуг не плати, сруја се сече. Уколико ни после останка без струје потрошач/дужник не измири дуг, покреће се поступак принудне наплате. Из ЕПС-а кажу да, иако Законом о извршењу и обезбеђењу није обавезно слање опомене, ЕПС потрошаче из категорије домаћинства још једном, пре покретања поступка принудне наплате, опомиње.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести