Из новосадског едукативног центра до посла у Немачкој

„Енерготехника Јужна Бачка“ отвориће ускоро у Новом Саду нову халу од 1.600 квадратних метара, под чијим кровом ће се сместити погон за производњу високотехнолошких производа

 из области аутоматике, али и едукативни центар у којем ће годишње око 350 радника бити обучавано за рад у Немачкој.

Како је за „Дневник“ изјавио заменик директора предузећа „Енерготехника Јужна Бачка“ Давор Крмпот, нова хала требало би да буде стављена у употребу за двадесетак дана, а полазници едукативног центра имаће прилике да стичу знање и праксу, док ће из другог, производног дела хале, такође пут иностранства одлазити савремени производи електроопреме. Та инвестиција, вредна 1,4 милион евра, резултат је успешне троипогодишње сарадње новосадског лидера на тржишту енергетике у Србији и водеће немачке компаније у области електроинсталација „R+S solutions“ која ће омогућити стручно оспособљеном кадру из Србије да у Немачкој настави свој рад.

Крмпот истиче да је сарадња „Енерготехнике“ и немачког партнера резултовала формирањем заједничке компаније „RSE solutions“ GmbH у Фулди, где ради више стотина радника који су успешно завршили обуку у едукативном центру у Новом Саду.– Сарадња је успешна на обострано задовољство и испоставило се да је то прави начин уласка на захтевно немачко тржиште – наглашава заменик директора ЕЈБ-а.

– Едукативни центар постоји три године и функционисао је у просторијама „Енегротехнике“, али су оне због потреба посла постале неусловне. Због повећања тражње за нашим радницима у Немачкој били смо условљени да направимо савремени едукативни центар чији капацитет ће бити већи од досадашњег. Едукативни центар ће бити опремљен најсавременијом опремом која пружа могућност одговарајуће техничке обуке, изучавања немачког језика у пријатном амбијенту и одговара потребама и захтевима наших партнера из Немачке.

Да би постали део тог програма обуке, кандидати треба да се јаве на конкурс који „Енерготехника Јужна Бачка“ периодично расписује, као и да имају најмање средње образовање електроструке, најмање две године радног искуства и да нису кривично осуђивани. На основу њихових радних биографија обавља се селекција, полажу се тестови, а кандидати који су остварили најбоље резултате улазе у ужи круг избора за обуку. Они који буду изабрани, потписују уговор о обуци у едукативном центру.

– Обука траје четири месеца. Веома је захтевна и састоји се од интензивног учења немачког језика, а такође и практичне и теоријске обуке из области струке. Након проласка обуке, кандидати се поново тестирају, што је завршни степен селекције. Они кандидати који успшено положе тест, имају могућност да заснују радни однос на одређено време за нашу компанију у Немачкој.

Канидати који задовоље на пробном раду имају могућност да склопе уговор на неодређено време за рад у Немачкој, а касније им се пружа комплетна подршка за процес социјализације – појаснио је Крмпот.Он додаје да постоји посебна служба предузећа у Немачкој која брине о радницима тамо и помаже им у даљем усавршавању, проналажењу смештаја, али и у решавању бирократске процедуре приликом довођења породице у Фулду.

Како је рекао, од следеће године у плану је и проширивање обуке на друге, првенствено машинске струке – завариваче и браваре – јер у Немачкој такође постоји потреба за тим мајсторима, а у новосадској компанији желе да задрже стандард производње квалитетних кадрова у Србији за рад у њиховој фирми у Немачкој. 

Осим обуке, „Енерготехника Јужна Бачка“ стипендира средњошколце и студенте електроструке. Од прошле школске године стипендирају једно одељење у Средњој електротехничкој школи „Михајло Пупин“ у Новом Саду које иде по посебном програму у којем је време предавања и практичне наставе у погонима „Енерготехнике“ готово изједначено те такав систем представља, по мишљању Давора Крмпота „нуклеус дуалног образовања“.

– Омладинци, односно свршени студенти који долазе на рад после школовања, немају довољно праксе и потребна им је додатна обука и пракса да би били спремни за рад. Дуално образовање смо препознали као шансу да имамо готове раднике након школовања. Сврха дуалног образовања је да теорија и пракса буду у најмању руку равноправне, односно да ученици пролазе што је могуће више праксе у школском периоду да бисмо након школовања имали људе спремне за рад. Због тога ће средњошколци које стипендирамо сутрадан, када заврше школовање, имати приоритет да се запосле овде или у нашој компанији у Немачкој – истиче наш саговорник.

Пилот-програм дуалног образовања подржала је немачка владина агенција ГИЗ, што је за Крмпота изузетно значајно јер је та агенција пример на који се треба угледати када су у питању образовање, рад и привреда.– Имамо тесну сарадњу с њима и њихова искуства помажу да изведемо то прво одељење у школи „Михајло Пупин“ и да то буде оглед који ће послужити осталима у Србији и образовном систему да би се трансформисао да служи привреди – казао је заменик директора „Енерготехнике“.

Говорећи о плановима предузећа, рекао је да ће у сусрет приступању Србије Европској унији бити потребно доста улагања у област енергетике и екологије, кроз различите пројекте.– То су услови у којима видимо своју шансу и све наше капацитете и активности смо усмерили да будемо спремни за те пројекте. То су високотехнолошки пројекти. Ми се трудимо да заиста развијемо наш „know how“ за већину тих пројеката, да не би само стране компаније сутра биле способне да раде такве пројекте. Трудићемо се да будемо на првом месту на том пољу јер то и приличи лидеру на тржишту енергетике у Србији – нагласио је Крмпот.

Осим у Србији и Немачкој, ЕЈБ ради у Босни и Херцеговини и Македонији, а у плану је ширење тржишта првенствено на исток, ка у Русији, Казахстану и земљама у њиховом окружењу.– Наш циљ је да у структури наших прихода повећамо оне са страних тржишта, односно да повећамо извоз. План је да на та тржишта поведемо и партнере специјализоване за одређене производе и услуге и да преко наше компаније представе своје услуге и производе у иностранству. Сматрамо да смо с њима јачи и немамо никакав проблем да тако посматрамо сарадњу с нашим партнерима – закључио је Давор Крмпот. 

А. Савановић
 

Друштвена одговорност и хуманост

„Енерготехника Јужна Бачка“ активна је и у хуманитарним акцијама и помаже многим удружењима којима је помоћ неопходна. Посебну сарадњу имају са Школом за основно и средње образовање „Др Милан Петровић“, којој су донирали комби возило, а прошле године обезбедили су деци новогодишње пакетиће. Однедавно су и генерални спонзор Фудбалског клуба „Војводина“.

– Друштвена одговорност је нама овде веома битна јер смо препознали да без здраве заједнице нема ни посла ни привреде, нити било чега, или је све то, у најмању руку, поремећено. Тај такмичарски дух је у привреди врло важан. Ми смо свакодневно на неком такмичењу, било да је то брзина, ефикасност, било да је то рационализација, добијање тендера, ми смо нон-стоп у такмичарској трци… Кроз све то повлачимо паралелу са спортом и на тај начин надограђујемо и себе и наш такмичарски дух – појашњава Крмпот.
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести