Јавни позив за продају ПКБ, почетна цена 154 милиона евра

Агенција за приватизацију објавила је данас јавни позив за продају имовине Пољопривредне корпорације Београд (ПКБ), а поцетна цена је 51 одсто процењене вредности сталне имовине - око 154 милиона евра.

Како је објављено на сајту Агенције за приватизацију, продаја це бити обављена методом прикупљања понуда са јавним надметањем, а отварање понуда је 2. марта 2016. године.Рок за подношење пријава за уцешце у поступку надметања за имовину ПКБ-а је 29. фебруар 2016. године.

Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је Танјугу да Град жели да нађе партнера, предузехце које се бави тим послом, и које ће уложити новац како би ПКБ могао ефикасније и боље да се бави пољопривредном производњом.

“Морамо да нађемо инвеститора, како бисмо обезбедили љуима који тамо раде сигурно радно место. То је пројекат који је за нас веома важан, ПКБ не стоји добро, без обзира шта причају синдикати, ми га субвенционишемо и желимо да нађемо партенра”, рекао је Мали Танјугу подсетивши да је ПКБ на списку за приватизацију који је дефинисала Влада Србије.

Уколико се партнер не пронађе, то ће бити велики проблем, јер заштита предузећа у реструктурирању престаје у мају наредне године.“Само прошле недеље добили су позајмицу од око 150 милиона динара. Стално покушавамо да покријемо тај недостатак ликвидности који имају и важно је да нађемо партнера”, закључио је градоначелник.

Заинтересовани купци дужни су да уплате депозит у вредности 34,5 милиона евра.Како се наводи, право учешћа у поступку имају домаћа правна лица која су регистрована за обављање пољопривредне производње, узгој музних крава, а цији је приход од пољопривредне делатности најмање 50 милиона евра у последњој пословној години.Такоде, на продају је понуден део сталне имовине и променљива имовина ПКБ-а.

Продаје се измеду осталог и 17.677 хектара земљишта у општинама Палилула, Сурцин и Зрењанин, градевински објекти који се користе у пословне сврхе, удели ПКБ-а у појединим предузецима ЕКО-ЛАБ, ПКБ Агроекономик Институт за науцноистраживацки рад и трансфер технологије у пољопривреди, Пољопривредна авијација ПКБ, Ветеринарска станица ПКБ.

Процењена вредност променљиве имовине ПКБ-а на крају 2014. године износила је 39,6 милиона евра, а сталне имовине 303,9 милиона евра.

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести