Јавни сектор мора у реформе

Министарство финансија саопштило је да је, заједно с Народном банком Србије, Републичким секретаријатом за јавне политике, представницима ресорних министарстава

и организација цивилног друштва окупљених у Национални конвент о Европској унији, одржало консултације о Програму економских реформи (ЕРП) 2017–2019. године.

Како се наводи, консултације такве врсте представљају устаљени модел сарадње државних институција и цивилног сектора у изради тог стратешког документа.
ЕРП је документ који Србија, као држава кандидат за пријем у чланство ЕУ, израђује на годишњем нивоу и садржи средњорочни оквир макроекономске и фискалне политике, као и конкретне приоритетне структурне реформе. Тим реформама се непосредно подржава макро-фискални оквир, отклањају препреке привредном расту и повећава конкурентност националне економије, а за сваку приоритетну структурну реформу дефинише се прецизан временски оквир спровођења и ефекти које ће имати на буyет.

Министар финансија Душан Вујовић, како се наводи у саопштењу, казао је да се програмом економских реформи наставља процес реструктурирања српске привреде, пре свега јавног сектора, с циљем смањења нерационалне потрошње и повећања ефикасности уз бољи квалитет услуга.
– Циљ тог програма, као и осталих процеса евроинтеграција је успостављање платформе за ефикасније фискално планирање и координацију економских политика – рекао је Вујовић. – Посебна пажња поклања се даљем унапређењу пословног амбијента стимулативног за развој приватног сектора. Дефинисањем приоритета омогућавамо најбољи начин да наше жеље сведемо у расположиве оквире са становишта буyета и средстава које
можемо да привучемо из иностранства као и са становишта рокова и капацитета.

У складу са смерницама Европске комисије, како се истиче у саопштењу, структурне реформе у оквиру ЕРП-а 2017–2019.
организоване су у девет кључних области: управљање јавним финансијама, тржиште енергије, транспорта и телекомуникација, секторски развој, пословни амбијент и смањење сиве економије, истраживање и иновације, подстицање спољне трговине и инвестиције, образовање и вештине, запосленост и тржиште рада, социјално укључивање, смањење сиромаштва и једнаке могућности.

Подсећа се на то да је ЕРП 2017–2019. прошао два циклуса јавних консултација, а осим Националном конвенту, представљен је и локалним
самоуправама на Годишњој конференцији Сталне конференцијие градова и општина (СКГО) у новембру 2016. и био два пута на јавном увиду на веб-сајту Министарства финансија и других релевантних учесника.

Д. У.
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести