Јефтина нафта Србији спасла 600 милиона долара

Захваљујући паду цена сирове нафте на светском тржишту у протекле две године, за куповину тог енергента у Србији је утрошено далеко мање девиза него раније. Наиме, цена нафте

далеко је нижа него 2014. године: у јуну барел „брента” коштао је око 110 долара. Од тада је цена нафте готово стално у паду, а сада је барел „брента” око 30 долара, односно и више од три пута јефтинији него у јуну 2014. године.

Тако значајан пад цене сирове нафте одразио се и на просечну цену црног злата јер је 2015. године она била око 54 долара, док је годину раније износила око 98,50 долара. То значи да је лане за куповину сирове нафте потребне домаћем тржишту потрошено око 40 одсто новца мање него 2015. године. Наиме, на домаће тржиште годишње се увезе око 1.860.000 тона сирове нафте, односно око 13.500.000 милиона барела. Уз просечну цену сирове нафте типа „брент” од 54 долара, 2015. године је за њену куповину на светском тржишту требало издвојити око 733.200.000 долара, док је годину раније, уз просечну цену „брента” од око 98,5 долара барел, за те намене било потребно чак 1.337.433.000 долара  

По речима секретара Удружења нафтних компанија Србије Томислава Мићовића, пад цене сирове нафте на светском тржишту несумњиво је довео до смањења одлива девиза и то је добра страна снижења цена нафте.

– С друге стране, утицај пада цена нафте на нафтну привреду је другачији јер се, због недостатка новца, угрожава, односно смањује инвестирање у истраживање и производњу нафте – каже Мићовић. – Делатности и активности које предузимају нафтне компаније су веома скупе и уз овако ниске цене, какве су сада, недостаје новац који би се улагао у те области, и то пре свега у регонима где су и истраживање и производња нафте сложенији – а пре свега у мору и поларним пределима.

По његовим речима, садашњу цену нафте лакше могу поднети произвођачи у земљама где је производња јефтнија, експлоатација приступачнија и исплативија, као и тамо где је већ освојена нова производња, а то су пре свега Блиски исток, Иран па и Русија.

– Наравно, свако има границу до које је производња нафте економична, а она је најнижа на Блиском истоку, где је нафта најсприступачнија и производња најекономичнија. Уколико потраје период овако ниских цена нафте, за десетак година би се могао појавити проблем недостатка те сировине – каже Мићовић.

Д. Млађеновић

 

Уштеде и при увозу деривата

На домаће тржиште се, осим сирове нафте, увозе и деривати. И њихова цена је, у складу с падом цене нафте, клизила наниже па је и за увоз деривата – а годишње се увезе око 300.000 тона бензина, дизела и течног нафтног гаса – лане утрошено мање девиза него 2014. године.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести