Кеш волимо, а картице потежемо само кад морамо

Српско тржиште заостаје за развијеним државама у транзицији ка безготовинском плаћању, пошто Срби у просеку користе платне картице мање од 20 пута годишње у односу на Европљане

који плаћају картицом више од 150 пута годишње, показује студија консултантске куће А.Т.Керни .

Студија А. Т. Кернија “Како извући корист од безготовинске трговине” предвиђа да ће европско тржиште за платни промет путем дигиталних канала порасти за 40 одсто између 2015-2025. године на ниво до 111 милијарди евра, и да ће у истом периоду убрзати смањење коришћења готовине.

“Ово ће бити једна од ретких области финансијских услуга која ће остварити раст... Но, уколико банке не успеју да обнове постојећу понуду платних услуга, већина раста ће ићи специјализованим пружаоцима услуга, поготово у области трговине и алтернативних метода плаћања”, наводи се у саопштењу Кернија достављеном  Тањугу.

Напомињући да готовинско плаћање и даље доминира на српском тржишту и да су картице и даље у раној фази развоја, у студији се додаје да Срби користе платне картице мање од 20 пута годишње, знатно мање од Француза и Скандинаваца, који користе платне картице преко 150 пута годишње, односно Норвежана - више од 400 пута годишње.

Број годишњих трансакција на банкоматима у Србији по особи је, додаје се даље, порастао са седам на 10 између 2008. и 2015. године.

У истом периоду, број годишњих трансакција на ПОС терминалима по особи је скоро дуплиран са девет на 16 трансакција по особи.

С друге стране, развијена западна тржишта, која су већ престигла праг од 100 ПОС трансакција годишње по особи, најчешће прати пад у броју трансакција на банкоматима.

“Уз даљи развој инфраструктуре и бољу прихваћеност од стране корисника, очекује се да ће Србија пратити исти тренд, и мигрирати ка безготовинском плаћању”, додају из Кернија.

На основу анкете спроведене међу готово 60 европских стручњака из разних банака, специјализованих пружалаца услуга платног промета и трговаца, А.Т.Керни је установио, како каже Домен Задравец, принципал у Кернију, да безготовински платни промет у Европи расте по стопи од 6,0 одсто из године у годину од 2010, знатно брже од раста БДП-а.

Док Европљани и даље плаћају готовином у 75 одсто случајева, овај однос ће се смањити на 50 до 2025.

“У 2015. години, било је 128 милијарди безготовинских трансакција у Европи (ЕУ, државе ЕФТА, Швајцарска, Турска и Русија). Очекујемо да ће се број трансакција дуплирати до 238 милијарди у 2025. години,” додаје Задравец.

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести