Кинези једини послали понуду за Железару

Понуде за приватизацију Железаре Смедерево биће сутра отворене, а како Танјуг сазнаје, до истека рока понуду је доставила само кинеска компанија Хбис.

Почетна цена за продају смедеревског гиганта, који запошљава око 5.000 људи, износи 45,68 милиона евра што је 50 одсто процењене вредности имовине.
Јавни позив за приватизацију објављен је 4. марта, а истекао је јуче, 30. марта.

Закљуцком владе одређено је да ће се приватизација спровести моделом продаје имовине и методом јавног прикупљања понуда са јавним надметањем.
Кинеска компанија је, према ранијим најавама, заинтересована да у Смедереву отвори и фабрику шавних цеви. У ту фабрику би, како је најављено, уложила око 300 милиона евра.

Железара од априла прошле године има професионални менаџмент, фирму ХПК инжењеринг. Влада Србије је са том фирмом потписала споразум након што је претходни тендер за продају смедеревског гиганта, на који се јавио само амерички Есмарк, пропао.     
Подсећања ради, влада је у јануару 2012. откупила Железару од америчког Ју-Ес стила за један долар. Први тендер за продају је расписан већ у априлу те године, али тада није било ниједне понуде.

 

EUR/RSD 117.1138
Најновије вести