Кључ у рукама антимонополске комисије

Судбина фабрике шећера ТЕ-ТО у Сенти, пошто су је доскорашњи власници из италијанског СФИР-а продали компанији „Суноко” у саставу „МК групе”, потпуно је неизвесна
Šećerana "Sunoko"  Foto: Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Dnevnik.rs

 и с великим нестрпљењем ишчекује се одлука у поступку коју води Комисије за заштиту конкуренције. По допису Комисије, који је председник сенћанске општине Рудолф Цегледи предочио на седници Скупштине општине која се бавила проблематиком шећеране, одлука да ли се „Суноку” одобрава преузимање сенћанске фабрике или не уследиће до краја недеље.

Одборници су били у прилици да подробније информације о стању у фабрици шећера ТЕ-ТО и оном шта се може очекивати у наредном периоду, након више од четири месеца од продаје фабрике, чују из прве руке – од генералне директорке фабрике шећера ТЕ-ТО Теодоре Деак и генералног директора компаније „Суноко” мр Љубише Раденковића.

Теодора Деак је изјавила да је продаја фабрике „Суноку” 16. марта ове године од италијанског власника уследила тако брзо да је шокирано било и само руководство фабрике, које није знало да ће до продаје доћи јер је пре тога уговорена сетву шећерне репе с произвођачима на 10.500 хектара за наредну кампању. Уз то, две трећине чланова Управног одбора из редова италијанског власника одмах су отишли из земље, а остали су само директорка Деак и један независни члан.

Након тога, до 10.маја у фабрици су настављени ремонт и припреме за кампању, али је нови шок уследио када су рачун предузећа блокирале банке за потраживања вредна 1,2 милијарду динара, од којих нека доспевају тек 2017. године. Теодора Деак је рекла да су банке на име потраживања блокирале сав шећер у складиштима и комплетну имовину док нису намирили највећи део потраживања, најпре 470 милиона динара, а још 500 милиона ће такође моћи да се подмири. Али преостаје још 270 милиона динара дуговања повериоцима, од којих највећи део, око 75 милиона динара, потражује „Србијагас”.

По речима директорке Деак, фабрика је претходне две године радила с губитком и евидентна је била потреба за обртним капиталом, али су, насупрот таквим приликама, кредитна зауџења измирена и фабрика више нема кредита. Она је додала да су до 16. маја радници били послати на одмор и коришћење слободних дана, а да су од јуна на плаћеном одсуству.

Генерални директор компаније „Суноко” мр Љубиша Раденковић је појаснио да је „Суноко” купио акције фабрике шећера ТЕ-ТО, али по Закону о заштити конкуренције нема право управљања фирмом док то не одобри Комисија за заштиту конкуренције.
– Када су исплаћени, бивши власници су се повукли из фабрике, нови власник нема права да управља, него то чини актуелни менаyмент шећеране, што значи да је све што се до данас дешава под управљањем, контролом и надзором људи запослених у фабрици и није било никаквих кадровских промена – каже Раденковић. – Комисија за заштиту конкуренције има рок од четири месеца од дана подношења захтева за преиспитивања тог пословног подухвата и практично тај рок истиче крајем овог месеца, а по свој прилици, они ће до тог рока одлуку и донети.

Одлука Комисије за заштиту конкуренције може бити позитивна, да се „Суноку” одобри куповина фабрике и преузимање управљања њоме, а може бити и негативна. Раденковић појашњава да ће, у случају негативне одлуке, то само значити да ће фирма и даље морати самостално да управља пословањем, а власник, који у том случају нема управљачка права, имаће обавезу да је у неком року препрода неком трећем.

М. Митровић
 

Сва репа биће преузета и плаћена

Ни после добијања одлуке, за коју први човек „Сунока” Љубиша Раденковић верује да ће бити позитивна, по његовим речима, то још увек не значи да су сви проблеми решени.
– Власник „МК групе” ће проанализирати актуелно стање, много је времена изгубљено, фабрика није припремљена, није набављен потребан репроматеријал за кампању – камен, кокс, мазива и друго, неопходно за рад, тако да ће вероватно у првој или другој недељи августа правити процена шта и како даље организовати, али на такав начин да ниједан произвођач шећерне репе који има уговор са сенћанском шећераном ни на који начин не буде оштећен. То значи да ће они који буду предали шећерну репу сигурно бити исплаћени на време, можда чак и боље него што је уговорено, баш зато да би били уверени у то да за њих нема ризика у сарадњи с компанијом „Суноко” и сенћанском фабриком – категоричан је Раденковић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести