Комбинате мераче Костић, Матијевић, Бугари, Италијани...

Агенција за приватизацију објавила је понуду за продају пет пољопривредних предузећа из Војводине – „Омољице” из Панчева, „Братства-јединства” из Неузине, „Војводине” из Старчева,

„7. јула” из Сирига и „Семена–Тамиш“ из Панчева.

Подсетимо, то су предузећа из плејаде фирми у рестрктурирању, којих је у првом позиву за нове купце било 504, а за које је, када је позив лане расписан, владало велико интересовање. Од тих пет војвођанских пољопривредних предузећа највише потенцијалних купаца јавило се тада за сиришки „7. јули”: Агенцији за приватизацију стигло је чак 22 писма заинтересованих за то добро.

У први мах, било је изненађујуће то што је предузеће у Сиригу запало за око могућим новим газдама с обзиром на то да нема много земље – 390 хектара, колико му је остало након реституције и иних перипетија везаних за власништво. Али, разумљиво је да би многи волели да ставе шапу на изузетно парче најквалитетније војвођанске земље која се, уз то, наслања и на ауто-пут. Јавили су се тад и наши бизнисмени, од власника компаније „Матијевић“ Петра Матијевића и првог човека „МК групе“ Миодрага Костића, до неких мањих, преко странаца – Бугара и Мађара, до Кинеза и Италијана, који су га и пре тога безецовали. Сирижане су прошле године обилазиле две кинеске фирме, и то „Схандонг њанбао гроуп” и „Схандонг арт агрицултуре”, као и представници италијанског „Ферера“, најављујући баш на њивама „7. јула“ прву плантажу лешника у Србији, али су се ипак предомислили и узели „Алексу Шантића“.

За пољопривредни комбинат „Долово” код Панчева писма о заинтересованости, у првом позиву Агенције за приватизацију, послало је 12 купаца, за „Граничар” из Гакова 11. Гаковачко предузеће обрађује око 4.000 хектара, и то углавном државних њива.Посебна је прича сивачка „Бачка“ јер је део тог предузећа већ у рукама Арапа, компаније „Ал Равафед“. Компанија из Абу Дабија је у фебруару ове године званично ступила у посед сивачких орница. Наиме, по 6.995 евра хектар припојила је 2.215 хектара „Бачке”, а добила је и могућност да обрађује 2.282 хектара државне земље у сивачком атару. Због нерашчишћених имовинскоправних односа на парцелама, Арапи нису присвојили 1.451 хектар плодне црнице у „Бачкој”, што је, до продаје тог поседа, препуштено да обрађују преостали радници сивачког комбината.

Агенција за приватизацију је јуче објавила и понуду за продају имовине предузећа „21. октобар” из Крагујевца, као и капитала предузећа „Будимка” из Пожеге и „Технохемија” из Београд. На продају су поново понуђене топионица и матична локација „21. октобра” из Крагујевца, које су биле нуђене и 17. априла, након чега је Агенција за приватизацију повукла јавне позиве, не наводећи разлог. Почетна цена по којој се нуди топионица је 660.614 евра, док се матична локација фирме нуди по почетној цени од 8,9 милиона евра. Рок за подношење пријаве за обе целине је 22. јул, а отварање понуде је 5. августа.

Почетна цена за продају капитала „Будимке” је 2,1 милиона евра. Пријаве за јавно надметање и понуде за куповину „Будимке” могу се поднети до 20. јула, а отварање понуда је 22. јула. Капитал београдске „Технохемије” продаје се по почетној цени нешто већој од четири милиона евра. Рок за достављање понуда је 20. јул, а отварање је предвиђено 22. јула. Агенција за приватизацију понудила је на продају и капитал „Електропорцелана” из Аранђеловца и предузећа „Делови” из Новог Пазара.

С. Глушчевић
 

Бачка и „Ал Равафед”

Српско-арапска фирма „Ал Равафед” основана је уз помоћ Владе Србије. По преузимању сивачке „Бачке”, комбинат је преполовљен па је од 3.600 хектара остало око 1.400 који сада иду у поступак привтизације. Малим акционарима исплаћене су акције укупне вредности око 7,5 милиона евра. Новац за акције је исплаћен из кредита који је подигла матична фирма да би до краја реализовала уговор с Арапима. Реч је о краткорочном кредиту од 878 милиона динара који је „Бачка” узела од Фонда за развој Србије.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести