Коме треба стан на кредит – сад је прави час

Финансијски стручњаци већ неколико година саветују грађане који имају могућности да подигну кредит да је право време за куповину станова и других некретнина.

Цене су пале, камате су од 3,5 до 4 одсто, еурибор је сишао испод нуле па ко има иоле шанси, нек изволи. Нажалост, тако повољна ситуација на тржишту не иде заједно с другим чиниоцима који иду наруку већем инвестирању становништва, као што су привредни раст те повећање запослености. Међутим, заинтересованих за куповину станова и других некретнина путем стамбеног кредита код нас већ у првим месецима ове године има више него лане.

Због бенефиција које добијају, купци станова се код подизања кредита готово увек ослањају на Националну корпорацију за осигурање стамбених кредита. Њихови подаци за ову годину су нешто оптимистичнији него лане. За прва два месеца ове године код НКОСК-а је осигурано 1.200 стамбених кредита. То је боље него 2015, када их је у истом периоду било нешто мање од 900. Да ли је то најава преокрета? О томе руководилац Одељења за комуникације и послове с физичким лицима у Креди агрикол банци Рашко Томашевић каже:

– Без знатнијег привредног раста не можемо очекивати да се развије ово тржиште – објашњава наш саговорник. – Тек с растом запослености биће више људи који ће извесно моћи да купе стан. Сада то раде клијенти који имају иоле сигуран посао, плату. Улазе у куповину јер им је рата готово иста као и подстанарска кирија. Уз кредит, ако га отплате, могу постати власници па процењују да се ризик исплати. Осим тога, камате су никад повољније. Еурибор је чак и у минусу па су они који су се задужили уз камату плус та европска стопа – сада прешли у минус. Камата која им је на почетку отплате била 3,4 одсто сада се обрачунава на 3,26.

О томе како на те погодности реагује тржиште директор продаје у агецији за некретнине „Солис” у Новом Саду Драган Рабатић каже:

– Примећујемо појачану тражњу за мањим породичним становима – наводи он. – Углавном се траже двособни станови и мањи трособни. При томе је купцима важно да то буде новоградња, односно да су они први купци. У том случају им се враћа порез на додату вредност од десет одсто, што није мала сума, тако да су ти ганц нови станови, где су будући купци први власници, најтраженији. За квадрат треба издвојити од 900 до 1.150 евра.

Што се тиче куповине станова, по подацима Кредитног бироа Удружења банка Србије, концем 2015. сума стамбених кредита била је 374,62 милијарде динара, а последњег дана фебруара 378,94 милијарда.

Д. Вујошевић

 

Инвестиција или...

Да ли је сада време и за инвеститоре да покупују станове и инвестирају у некретнине?

– Свакако да је то једна од опција, али тешко да ће бити већих инвестиција грађана у тај сектор – каже финасијски аналитичар Ненад Грујаничић. – А главна препрека је што су штедни улози код нас мали и крећу се око 2.000-3.000 евра.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести