Конференција о пчеларству

Међународна пчеларска конференција „Померајмо границе” и изложба пчеларске опреме биће одржана у суботу, 10. децембра, на Новосадском сајму, речено је на конференцији

за новинаре. На тој приредби учествоваће стручњаци из области пчеларства из Словеније, Италије, Босне и Херцеговине, Мађарске, Румуније, Бугарске и Србије. Руководилац службе за оцену квалитета Новосадског сајма и организатор пчеларске конференције Драган Пајић указао је на то да је манифестација припремљена у сарадњи са Савезом пчеларских организација Србије (СПОС), а да ће, уз изложбу, бити одржано и низ предавања и панел-дискусија. Посетици ће на изложби моћи да виде комплетну понуду опреме за пчеларство: кошнице, сатне основе, димилице, опрему за врцање меда, средства за прихрану пчела, лекове, амбалажу... По Пајићевим речима, у сајамској аули биће представљен Музеј пчеларства „Јован Живановић” .

– Пчеларство је  делатност којом се највише баве старији, а намера нам је да за ту пољопривредну грану заинтересујемо што више младих, па смо у сарадњи с новосадским вртићима направили конкурс за децу и одзив је изузетан – рекао је Пајић. – Пристигло је око 2.000 радова на тему пчеларства, а део ће бити изложен током манифестације.   Улаз на конференције и изложбу је бесплатан, капије Новосадског сајма отворене су до 9 до 19 часова, а посетиоци ће моћи и да пазаре опрему за пчеларство и да чују најактуелније инфорамације из те области

– Биће представљен и Фрушкогорски липов мед као пример производа с додатом вредношћу, а гости из иностранстава едуковаће пчеларе у борби против роја и упознати их с резултатима научних истраживања из области пчеларства – рекао је председавајући Скупштини СПОС-а Ђорђе Мркић.        

М. Стакић

 

Припрема за следећу годину

Поменутим сајмом, указао је Драган Пајић, најављује се много већа манифестација, која ће бити одржана у новембру 2017. године – Сајам пчеларства Дунавске регије. По његовим речима, на њему ће учествовати и много више излагача, као и стручњака из области пчеларства.  

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести