Контрола илегалних фирми по становима и кућама

Од суботе, 30. априла, почиње пуна примена Закона о инспекцијском надзору, који ће, како се очекује, увести реда у многим областима живота и пословања.

Тај закон треба да обезбеди сигурније пословање за привреднике, смањи рад на црно и постави стандарде у поступању инспекцијских служби.

До доношења таквог акта у Србији није спроведена суштинска свеобухватна реформа инспекцијског надзора, што је подстицало непредвидивост пословног амбијента, високе трошкове пословања, као и раст сиве економије и корупције. Први пут тим законом успостављен је баланс превентивних и казнених мера и стављен акценат на одговорност свих који учествују и изградњи пословног окружења. То значи да оне који послују легално, инспекција више неће контролисати пречесто и за исте ствари, већ ће инспектори свој надзор усмерити ка високоризичним субјектима. Сада ће – а започели су то већ прошле године – инспектори посебно контролисати нерегистроване објекте. Наиме, дато им је овлашћење, али и обавеза, да улазе у нерегистроване објекте јер су раније контролисали само регистроване привреднике, а нерегистровани су били практично недодирљиви и ослобођени контроле, што име је олакшавало да не пријављују раднике и не плаћају никакве доприносе држави.

Инспекцијски подаци указују на то да је међу приватницима највише нерегистрованих фризерских салона, ауто-сервиса и перионица, занатских радњи као што су обућари, шнајдери, продавци разних сокова... Део илегалних радњи налази се у становима или кућама па ће управо они сада бити на мети инспектора.

У првом кварталу ове године инспектори рада затекли су 4.793 радника на црно, од којих је, после предузетих мера инспектора, 3.728, односно око 80 одсто, с послодавцем засновало радни однос. Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изнео је податак да су у прва три месеца послодавци кажњени новчаним казнама од укупно 62 милиона динара, а на основу издатих прекршајних налога у републички буџет уплаћено је око 7,5 милиона динара.

Љ. Малешевић

Запошљавање после контроле
– Прошле године, на основу решења инспектора рада, за целу годину запослено је 12.251 особа која је откривена да ради на црно – изјавио је министар Вулин. – Сигурни смо у то да ће ова година бити још боља, иако је по резултатима прошла била најбоља у историји Инспекције рада. Инспекција је од 1. јануара до 31. марта ове године открила 222 нерегистрована привредна субјекта, од којих је 117 одмах регистровано, 98 прекинуло рад и покренуло поступак уписа у регистар, а седам изјавило да не жели да се региструје и прекинуло даљи рад.
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести