Костић чека да му се опет ослади

Комисија за заштиту конкуренције је по службеној дужности наставила поступак испитивања концентрације, који је покренут

на основу пријаве коју је поднело друштво „Суноко” д. о. о. из Новог Сада. Концентрација настаје спајањем 100 одсто удела тог друштва над привредним друштвом „Стар шећер” д. о. о. из Сенте. Реализацијом те концентрације, „Суноко” би истовремено стекао и контролу над његовим зависним друштвом, шећераном „Те-То” а. д. из Сенте.

На основу свих чињеница које проистичу из садржаја пријаве, Комисија за заштиту конкуренције утврдила је да би спровођењем пријављене концентрације, друштво „Сунко” додатно учврстило свој положај на тржишту откупа шећерне репе, производње шећера њеном прерадом и продаје шећера. Будући да су друштво „Суноко” и шећерана „Те-То” из Сенте директни конкуренти на релевантним тржиштима и да је друштво „Суноко” најјачи учесник на њима, Комисија ће у испитном поступку додатно испитати и оценити све законом прописане критеријуме на основу којих се утврђује дозвољеност концентрације.

Иначе, „Суноко” је у власништву „МК групе” Миодрага Костића и у свом саставу има три фабрике у Србији – у Врбасу, Пећинцима и Ковачици, чиме је највећи домаћи произвођач, али и извозник шећера. Костић објашњава да је Комисија за заштиту конкуренције затражила додатну документацију због истражног поступка у вези с куповином шећеране у Сенти. Он верује да ће добити сагласност Комисије за куповину шећеране у Сенти.

– У Србији сада се годишње произведе 350.000 тона шећера, што је 150.000 тона више него што је домаћем тржишту потребно – рекао је Костић. – Куповином шећеране у Сенти, производићемо још више, али ћемо и бити спремнији за улазак у ЕУ.

Он је додао да је сенћанска шећерана тренутно у огромној блокади и да би могла отићи у стечај.

Љ. М.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести