Костић неће продавати шећеране појединачно

Предстечајни поступак у Фабрици шећера ТЕ-ТО Сента, која је у већинском власништву компаније „Суноко” из „МК групе” Миодрага Костића, води се у Привредном суду у Суботици,

где је за 15. децембар заказано рочиште на којем се очекује одлука о даљој судбини фабрике – да ли ће бити отворен стечај или не. Генерални директор „Сунока” Љубиша Раденковић казао је за наш лист да се не размишља о продаји шећеране у Сенти, а појединачно ни фабрика у Ковачици, Врбасу и Пећинцима. 

Раденковић је категоричан да није било основа за нагађања о појединачној продаји неке од шећерана, што не значи да нема интересовања да аустријска Група „Аграна” преузме већински пакет у власништву компаније. Он је додао да је интерес „Сунока” да сарађује с неком великом европском компанијом јер велики играчи утичу на тржиште шећера, и, да би на неки начин стабилизовали прилике и избегли непријатна изненађења, најбоље је имати за партнера озбиљну европску компанију, поготово што се припрема улазак Србије у Европску унију. Међутим, Раденковић напомиње да се за сада о свему само разговара, још се ништа није десило, а ако се и деси, за произвођаче шећерне репе то може бити само боље.

– Реструктурирање тржишта шећера није готово, расписан је тендер за продају две шећеране у Србији у власништву грчке индустрије шећера, који ће се вероватно завршити до марта идуће године, када ће, сасвим извесно, добити новог власника – рекао је Раденковић. – Ми смо заинтересовани за куповину шећерана у Жабљу и Црвенки, међутим, нисмо једини.

Обртни капитал недостаје, али целокупна имовина сенћанске фабрике је много већа, тренутно има 122 запослена који су на минималцу, док је из фабрике одређени број запослених отишао од када су настале потешкоће, али нико од њих није добио отказ. Раденковић констатује да је сенћанска шећерана и даље у блокади због прилично великог износа, да у овој кампањи њен рад није покретан због одуговлачења у доношењу одлуке Комисије за заштиту конкуренције.

– Без обзира на одлуку да ли ће се отворити стечајни поступак или не, у многим фирмама то је почетак новог живота, тако да и судбина сенћанске шећеране није дефинитивно завршена. Само се окреће нови лист и почиње  из почетка. Ако се не деси стечај, биће настављена нека друга прича. Суштина за опстанак фабрика је да ли има сировине, а ако је има, фабрика ће имати будућност.

Важно је да произвођачи са сировинског подручја сенћанске фабрике што скоријим уговарањем шећерне репе за наредну годину помогну да шећерана поново оживи и ради у идућој кампањи. Само ако буде имала довољно сировина, биће разлога да се у њу даље улаже, да се поново подигне из пепеле – рекао је Раденковић на скупу с произвођачима репе у Сенти. 

М. Митровић
 

Блокада дужа од шест месеци

Рачун сенћанске шећеране у блокади је због 533.000.000 динара више од шест месеци, а неизмирене обавезе према повериоцима су 1,4 милијарду динара. Потраживање сенћанске фабрике износе 780 милиона динара, што је наплативо. По сазнањима нашег листа, и након наплате свих потраживања и измиривања обавеза према повериоцима, још одраније је највећи проблем недостатак обртних средстава од око 5.000.000 евра, који је кулминирао приликом подвлачења црте након промене власника. Сенћанску фабрику је половином марта ове године од италијанске компаније СФИР купила компанија „Суноко”.
 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести