Кредити за набавку механизације најтраженији

- Пољопривредни произвођачи највише се интересују за набавку нове пољопривредне механизације - погонске и прикључне, као и за набаку опреме и ситема за наводњавање -каже

Мирослав Стокин из Покрајинског фонда за развој пољопривред и додаје да је Фонд.расписао је шест конкурса укупне вредности 1,8 милиона евра.

Конкурси за које пољопривредници и даље могу да аплицирају су: конкурс за доделу кредита за набавку нових система и опреме за наводњавање и бушење бунара, конкурс за доделу кредита за набавку нове пољопривредне механизације (погонске, прикључне), затим за доделу кредита за набавку нових заштићених башта (пластеници, стакленици), конкурс за доделу кредита за набавку нових противградних мрежа у вишегодишњим засадима воћа и винограда, за доделу кредита за набавку квалитетне телади за тов, за доделу кредита за набавку кошница и опреме за пчеларство.

За конкурс за набавку нових система и опреме за навдњавање и бушење бунара могу да се пријаве пољопривредна газдинства, правна и физичка лица са подручја АП Војводине, уписани у Регистар пољопривредних газдинстава.

- Кредити ће бити одобравани са каматном стопом од један одсто на годишњем нивоу, уз примену валутне клаузуле. Максималан износ кредита је 40.000 евра, а Фонд неће одобравати кредит у износу мањем од 1.000 евра- кажу из Покрајинског фонда за пољопривреду и додају да је рок отплате кредита 30 месеци. Грејс период је 12 месеци и за то време не обрачунава се интеркаларна камата. Након грејс периода кредит се отплаћује у шестомесечним ануитетима.

Пољопривредници највише конкуришу за набавку нове механизације, погонске и прикључне, а кредити за овај конкурс биће одобравани са каматном стопом од два одсто на годишњем нивоу, уз примену влаутне клаузуле, у максималном износу од 40.000 евра. Фонд неће одобравати кредит у износу мањем од 1.000 евра.

- За погонске машине грејс период је у трајању од шест месеци уз учешће 20 одсто, док ће се за време грејс периода обрачунавати интеркаларна камата- кажу из Фонда. За прикључне машине грејс период је у трајању од шест месеци, без учешћа, а за време грејс периода обрачунаваће се интеркаларна камата. Рок отплате кредита је 60 месеци. Отплата ће се вршити у шестомесечним ануитетима, прва рата се уплаћује по истеку грејс периода, у укупно 11 рата.

Пољопривредницима који конкуришу за доделу кункурса за набавку нових заштићених башта, односно стакленика и пластеника, и опреме, одобраваће се кредит са каматном стопом од два одсто на годишњем нивоу, уз примену валутне клаузуле, а максималан износ кредита је 15.000 евра. Фонд неће одобравати кредит у износу мањем од 1.000 евра. Рок отплате је 24 месеца.

- Грејс период је у трајању од 12 месеци, а за време грејс периода обрачунава се интеркаларна камата. Отплата се врши у шестомесечним ануитетима, а прва рата се уплаћује по истеку грејс периода у укупно пет рата- кажу из Фонда и додају да ће приоритет у додели кредита имати учесници конкурса са предрачуном за израду готовог пластеника.

Пријављенима за конкурс за доделу кредита за набавку нових противградних мрежа у вишегодишњим засадима воћа и винограда, кредити ће бити одобравани са каматном стопом од два одсто на годишњем нивоу, уз примену валутне калузуле, а максималан износ кредита је 40.000 евра. Рок отплате је 12 месеци. Грејс период је 12 месеци, а за њехово време обрачунава се интеркаларна камата. Отплата се врши у шестомесечним ануитетима, а прва рата се уплаћује по истеку грејс периода у укупно три рате...

Рок за све конкурсе је 17. октобар. Пријаву са траженом документацијом доставити поштом на адресу: Покрајински фонд за развој пољопривреде, 21000 Нови Сад, Булевар Михајла Пупина 6, са назнаком “За конкурс”.

М. Стакић

 

Пријаве и документација

Приоритет у додели кредита имаће учесници конкурса с предрачунима произвођача опреме и заступника страних фирми с овлашћеним сервисом, као и учесници који до сада нису користили кредите Фонда. Пријаве се могу преузети у Покрајинском фонду за развој пољопривреде у Новом Саду или на сајту www.fondpolj.vojvodina.gov.rs, где се могу прочитати услови, али и коју је све документацију неопходно доставити. Све додатне информације могу се добити на телефон 021/557-451 и 021/557-452.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести