Круљ: Србија и даље постиже импресивне фискалне резултате

Србија и даље постиже импресивне фискалне резултате,

изјавио је данас економиста Владимир Круљ прецизирајући да у првих осам месеци имамо око 100 милијарди динара бољи резултат од онога што је договорено са Међународним монетарним фондом.
"Чињеница да ће буџет Србије у првих осам месеци ове године бити у суфициту за око 20 милијарди динара, што је за око 100 милијарди динара бољи резултат од онога што је договорено са ММФ-ом, представља сигурно импресиван резултат фискалних власти у Србији, који значајно доприноси макроекономском стабилности", рекао је Танјугу економски саветник у Влади Србије Владимир Круљ.

Како каже, то доприноси и дугорочно одрживом привредном расту, али и испуњавању економских услова у процесу евроинтеграција.
Круљ је нагласио да је суфицит буџета био веома ретка појава у новијој српској историји и да представља сигурно резултат успешног процеса економских реформи које спроводи Влада Србије.
Овакви фискални резултати, према његовим речима, омогућавају и да се дугорочно створе услови да Србија има буџетски дефицит у складу са захтевима ЕУ за пуноправне чланице, а то је на нивоу до три одсто БДП-а.

"Исто тако, овако добри фискални резултати омогућавају да се знатно брже створе услови да смањивање нивоа јавног дуга - номиналног и процентуалног учешћа у БДП-у", навео је Круљ.
Он каже за Танјуг да изузетни фискални резултати представљају подршку и остваривању дугорочних и одрживих динамичних стопа привредног раста од три  и више одсто у овој и наредним годинама.

"Овако добри фискални резултати стварају могућност, као што је то најавио и премијер Александар Вучић, да се већ на јесен отворе преговори са ММФ-ом око повећања плата за јавни сектор, пре свега за војску, полицију, здравство и просвету, што би такође био значајан ефекат економских реформи", истакао је Круљ, који је и професор на Универзитету Лувен у Белгији.
Он је истакао да су овако импозантни фискални резултати и потврда успеха реформског процеса у Србији и за међународне финансијске институције, попут ММФ-а и Светске банке, али и Европске комисије.

"Треба посебно указати на податак да ће стопа незапослености после дужег времена бити испод 16 одсто, што је веома значајана чињеница која указује да Србија остварује динамичан привредни раст, али и веома значајан прилив нових инвестиција, нових фабрика и нових радних места", рекао је Круљ.

Саговорник Танјуга истиче да Србија у овој години дефинитивно остварује веома добре економске резултате - динамицан привредни раст, суфицит у буџету, пад јавног дуга, смањење стопе незапослености, значајне инвестиције, раст просецне плате и друго.
Све то говори у прилог тези да је Србија на правом реформском путу, закључио је Круљ.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести