Кубни метар гаса око динар јефтинији

Цена кубног метра гаса за купце у Србији који имају право на јавно снабдевање је сада нижа четири одсто, док ће

индивидуални потрошачи кубик плаћати 3,6 одсто мање него сада. Цена гаса нижа је код 33 јавна снабдевача, а уз ново снижење цене, просечан годишњи рачун, уз урачунат порез на додату вредност, биће нижи око 1.230 динара. 

Уз то снижење цене, кубни метар гаса ће у просеку бити јефтинији 1,32 динар, без урачунатог пореза на додату вредност. Колико ће индивидуални потрошачи гаса тачно плаћати кубик не може се прецизно рећи јер се цена разликује од дистрибутера до дистрибутера, али би у просеку требало да буде око динар јефтинији него што је коштао до сада, односно уместо око 40 динара, уз урачунат ПДВ, сада би просечна цена требало да буде око 39 динара. Ипак, колико ће то и бити, потрошачи ће знати када им на кућне адресе стигне рачун за потрошњу у јуну.

Снижење цене гаса последица је пада девизног курса долара, који се користи као валута за увоз природног гаса, а пре овог снижења, кубик је појефтинио и у априлу. Тада је снижење било далеко веће – цена се спустила око 12 одсто, односно кубик појефтинио око пет динара.

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести