Кукуруза и за извоз

Ова година идеална је за кукуруз јер је било довољно и кише

и топлог времена. Ако временске прилике остану такве, лањски просечан принос кукуруза од шест тона по хектару биће пребачен и требало би да буде знатно већи. Горан Бекавац с Института за ратарство и повртарство у Новом Саду оцењује да, чак и ако би просечан род кукуруза ове године био шест тона, с 950.000 хектара, на колико је посејан, могло би се убрати 5,5 милиона тона.

– Познато је да је потрошња Србије око 4,5 милиона тона, а како ствари стоје, биће и мања јер је сточни фонд све сиромашнији – самим тим, кукуруз ће имати одличан извозни потенцијал – сматра Бекавац.
Директор Продуктне берзе у Новом Саду Жарко Галетин сматра да ће овогодишњи род кукуруза у свету такође бити солидан, али не и рекордан, па ће цена остатити стабилна.
– Мање осилације цене кукуруза донела је већа понуда пшенице, која се користи и као сточна храна, али, треба имати у виду да се кукуруз лако складишти, чак и укућним условима, тако да верујем да ће у берби цена бити слична актуелној, која је између 15 и 16 динара килограм, а временом ће само расти – оценио је Галетин. – Сигуран сам у то да би Србија светском тржишту ове године могла понудити и три милиона тона кукуруза па ће и на тај начин он још једном оправдати титулу најисплативијег усева међу житарицама.
Љ. М.
 
EUR/RSD 117.1474
Најновије вести